Conferințe pastoral-misionare la Durău dedicate Tainei Căsătoriei

La Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău a debutat aseară – 14 septembrie 2011 – întrunirea primei serii de preoți din sesiunea de toamnă a conferințelor cu titlul Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Întrunirile sunt prezidate de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În această toamnă, în cadrul întâlnirilor de la Centrul cultural-pastoral Durău vor fi cinci serii de preoți, ultima fiind programată în perioada 9-11 octombrie. Toți preoții conferențiari vor aborda tema ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’ și tema ‘Taina Sfântului Botez – Provocări pastorale actuale’. La fiecare întrunire vor exista doi preoți care vor aborda câte o temă din cele menționate.

‘Putem spune că sunt câteva elemente noi, însă, în mare, s-a păstrat aceeași structură. În urma centralizării chestionarelor de la primul sezon de conferințe a reieșit în proporție de 85% un grad de mulțumire a participanților (preoți și preotese). Legat de conținut, pot spune că, întrucât intenționăm realizarea unui ghid pastoral după finalizarea acestor serii de conferințe, am considerat necesar ca unele întrebări de la grupurile de lucru să fie schimbate pentru a colecta cât mai multe materiale și informații ce vor fi utile în ghid. Marea majoritate a întrebărilor au rămas aceleași pentru a păstra structura inițială’, a explicat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Elaborarea ghidului pentru pregătirea mirilor

În fiecare dimineață din timpul celor două zile, Înalt Preasfințitul Teofan va săvârși Sfânta Liturghie în Biserica ‘Buna Vestire’ a Mănăstirii Durău. Rugăciunile de seară se vor citi în aer liber (dacă vremea va fi favorabilă) sau în paraclisul Centrului cultural-pastoral Durău. În ceea ce privește ghidul pastoral, care va fi finalizat după încheierea seriilor de conferințe, s-a strâns material și s-au centralizat datele acumulate. Va fi formată o comisie de consultanță alcătuită din profesori de teologie pe diferite specializări. Astfel, fiecare dintre ei își va aduce contribuția la completarea ghidului, dar vor și aviza acest ghid care va fi publicat ulterior. Preoții vor putea, cu ajutorul acestui ghid, să facă o pregătire duhovnicească tinerilor care doresc să se cunune. ‘În mare parte părinții care au venit la sesiunea din primăvară au fost mulțumiți de modul în care s-au organizat conferințele, acest lucru reieșind din chestionarele completate. Ceea ce le-a plăcut în mod deosebit a fost faptul că aceste întruniri au avut un caracter practic. Nu au fost informații inutile și abstracte. Toți participanții au avut posibilitatea să-și aducă contribuția la realizarea conferinței’, a adăugat pr. Iulian Negru.

În această primă serie a conferințelor de toamnă participă, până vineri, 16 septembrie, preoți din protopopiatul Piatra Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente