Conferințe pastoral-misionare în Protoieria III Capitală

La Biserica Șerban Vodă din Capitală a avut loc marți, 9 noiembrie, un cerc pastoral-misionar pentru preoții din sectorul 4 din cadrul Protoieriei III Capitală, informează „Ziarul Lumina”. Tema cercului a fost ‘Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Anul 2012 – Sfârșitul lumii?’. Părintele Gheorghe Istodor a prezentat un referat pe această temă.

Conferința, precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum, a fost moderată de protos. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a evidențiat rolul unei conferințe pastoral-misionare. ‘Această întâlnire este un bun prilej de a ne cunoaște mai bine și de a ne împărtăși problemele, realizările și soluțiile cele mai bune pentru a putea ieși din impas. De asemenea, prin intermediul acestei întâlniri dorim să se intensifice lucrarea pastoral-misionară printre tineri, adulți și bătrâni, pentru că toți trebuie ajutați să ajungă la Hristos, să cunoască dreapta credință, să conștientizeze că fac parte din trupul tainic al lui Hristos și că trebuie să se implice în activitatea Bisericii’, a arătat protos. Veniamin Goreanu.

Părintele Gheorghe Istodor, profesor la Facultatea de Teologie din Constanța, a prezentat referatul ‘Anul 2012 – Sfârșitul lumii?’, în care a realizat o evaluare critică ortodoxă asupra sfârșitului lumii promovat de ereziile advente.

În continuare, părintele Istodor a subliniat faptul că Biserica trebuie să ofere un răspuns provocării venite din partea sferei oculte a societății românești, prin publicarea cărții ‘Istoria secretă a omenirii’, apărută la Editura Obiectiv din Craiova sub semnătura lui Eugen Delcea. ‘În această carte găsim aproape toate elementele constitutive unei false religiozități de tip ocult-sectar propagat de mișcarea New Age, întâlnim presupuneri aberante fundamentate cu pretenții științifice și, cel mai important, avem de-a face cu un impresionant sincretism ocult și pseudo-științific cu privire la sfârșitul timpului și la ceea ce va urma din perpectiva magico-religioasă, adică o pseudo-religiozitate necreștină de ieri și de azi’, a spus părintele Gheorghe Istodor.

Deși anul 2000 a trecut, frământările advente, fie neoprotestante, fie sectare oculte, nu s-au diminuat, ci, din contră, ele s-au accentuat, adăugându-se o nouă bornă eshatologică: anul 2012. ‘Asistăm la o adevărată invazie a neopăgânismului ocult contemporan și în cadrul acestuia observăm o lipsă a limitelor cu privire la comportamentul esoterico-ocult al diferitelor secte sau grupări ce proliferează și se constituie ca o serioasă provocare pentru viața și misiunea Bisericii. Există o diferență fundamentală între profeția Bisericii și cea vehiculată de către ocultism. Din punct de vedere ortodox, profeția și-a avut rolul până la venirea Mântuitorului Hristos, nimic nu se mai poate profeți după Hristos, pentru că aceasta ar însemna că lucrarea soteriologică a Mântuitorului nu a fost nici completă, nici definitivă. În schimb, profeția ocultă înseamnă negarea dumnezeirii lui Iisus și, totodată, negarea împlinirii, desăvârșirii și încheierii Revelației dumnezeiești prin Mântuitorul Iisus Hristos. Din perpectiva ocultă, sfârșitul lumii nu presupune sub nici o formă judecata omului, ci este, de fapt, un sfârșit al timpului ca un nou început, chiar dacă ar fi vorba despre judecată, nu Dumnezeu ar fi autorul acestora, ci radiațiile electromagnetice și vibrațiile înalte, parte a unei selecții spirituale’, a mai spus părintele prof. dr. Gheorghe Istodor.

‘Oare sunt pregătit dacă vine acum Hristos?’

‘Tema aceasta nu trebuie să ne înfricoșeze, nu trebuie să ne preocupe pe noi, credincioșii, când vine sfârșitul lumii, ci întrebarea care ar trebui să ne preocupe este: Oare sunt pregătit dacă vine acum Hristos, sunt pregătit pentru sfârșit, pentru judecată? Faceți faptele dreptății, ascultați și împliniți Evanghelia și nu vom avea de ce să ne temem, nici că va veni mâine, nici că va veni în 2012, nici că va veni atunci când Dumnezeu Însuși va hotărî’, a evidențiat părintele Constantin Pătuleanu, parohul Bisericii Udricani și profesor la Facultatea de Teologie din Craiova.

Părintele David Pestroiu, parohul Bisericii Flămânda și conf. la Facultatea de Teologie din București, a arătat că acest fenomen este un neopăgânism manifestat în diverse forme, iar una dintre ele este perpetuarea calculelor finale privind sfârșitul lumii sau schimbarea de paradigmă. De asemenea, părintele Pestroiu a arătat sursa acestor informații, un ciclu de documentare televizate în SUA, ‘Trezirea la punctul zero’, autor fiind Gregg Braden.

‘Raportarea noastră la ideea de sfârșit este importantă ca soluție misionară la fenomenul acesta. Este bine să îndemnăm pe credincioși să trăiască intensitatea pregătirii pentru ideea aceasta nu când se va sfârși totul, ci cum se va sfârși pentru mine și pentru noi toți. Model pentru noi sunt sfinții, deoarece ei, de tineri, și-au dat seama că mult mai importantă este trăirea vieții în Hristos decât viața aceasta pământească, spre deosebire de omul postmodern, care este legat în lanțuri de bunăstarea materială și de condițiile hedoniste ale traiului prezent’, a spus părintele David Pestroiu.

‘Pentru creștini, sfârșitul lumii înseamnă ajungerea ei la desăvârșire’

Părintele Tache Stere, profesor la Facultatea de Teologie din București și parohul Bisericii Manu Cavafu, a arătat că sfârșitul lumii, care a creat dintotdeauna o psihoză, este o obsesie și astăzi. ‘Foarte mulți au crezut că lumea aceasta este rea, idee gnostică reiterată în forme diverse până în zilele noastre, și, fiind rea, nu are nici o șansă de supraviețuire, fiind condamnată încă din momentul creației la un sfârșit dramatic, adică la neantizare, la distrugere, de aici această psihoză. Însă noi, creștinii, înțelegem prin sfârșitul lumii ajungerea ei de desăvârșire sau de pnevmatizare. Obsesia sfârșitului lumii are explicația ei rațională. În primul mileniu, oamenii au așteptat ca Dumnezeu să se implice material, să coboare încă o dată pe pământ, să transforme pământul în rai, lucru care nu s-a întâmplat și, astfel, centrul de greutate s-a mutat pe om. În mileniul II, oamenii au zis că ei trebuie să transforme pământul în rai. Au încercat, dar, după cum vedem și astăzi, nu au reușit, de aceea ei trăiesc sentimentul neputinței și ideea distrugerii chipului actual al lumii’, a subliniat părintele Tache Stere.

Anul 2012 nu va fi ultimul an programat și raportat la sfârșitul lumii, în cercurile sectare s-a lansat o altă ipoteză privind sfârșitul lumii, acesta fiind plasat după anul 2020.

La final, protos. Veniamin Goreanu a arătat că până în secolul al XIX-lea în țara noastră nu au existat secte și a îndemnat preoții să intensifice programele catehetice, atât a copiilor și a tinerilor, cât, mai ales, a adulților.

Ieri, 11 noiembrie, a avut loc un alt cerc pastoral-misionar, cu aceeași temă, pentru preoții din sectorul 3 al Capitalei, la Biserica ‘Sfântul Anton’, Curtea Veche.

Comentarii Facebook


Știri recente