Conferințe pastoral-misionare în mai multe eparhii din țară

Săptămână aceasta au debutat în Arhiepiscopia Târgoviștei Conferințele pastoral-misionare de primăvară cu tema: „Anul comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și al celorlalți Sfinți Capadocieni”. Astfel, în ziua de 10 iunie, Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon a prezidat lucrările conferinței pentru preoții din Protoieriile Târgoviște Nord și Târgoviște Sud, ce a avut loc în sala de festivități a Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște. După săvârșirea Te Deum-ului, Înalt Preasfinția Sa a rezumat tema conferinței, arătând importanța deosebită pe care o are opera Sf. Vasile cel Mare și a celorlalți Sfinți Capadocieni, pentru viața liturgică, învățătura, activitatea socială, pastorală și misionară a Bisericii noastre.

Referatele preoților care au conferențiat au avut o apreciabilă ținută științifică, dăruind o frumoasă mărturie despre bogata lor experiență pastoral-misionară. De asemenea, la finalul conferinței, au avut loc dezbateri folositoare și au fost abordate probleme administrative curente ale preoților din protoieriile respective. Conferințele au continuat pe 11 iunie la Protoieriile Titu și Găiești și se vor încheia pe 7 iulie, cu preoții din Protoieria Pucioasa.

Pe 11 iunie 2009, în prezența Preasfințitului Gherasim, Episcop al Râmnicului, a avut loc, în Protopopiatul Drăgășani, prima dintre cele trei Conferințe dedicate „Anului comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare (†379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni”.

Lucrările conferinței s-au desfășurat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Drăgășani, începând cu o slujbă de Te Deum, săvârșită de un sobor de preoți participanți, din Protoieria Drăgășani. Au fost prezentate mai multe referate pe tema stabillită de Sfântul Sinod, iar la final PS Gherasim a apreciat implicarea preoților în cunoașterea vieții și activității Sfântului Vasile cel Mare și a celorlalți Sfinți Capadocieni și a insistat să le fie urmat exemplul.

Următoarele conferințe sub egida anului comemorativ al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni se vor desfășura pe 22 iunie, în Protoieria Horezu, și pe data de 2 iulie, în Protopopiatul Vâlcea.

Și la Sighișoara s-a desfășurat, pe 11 iunie, conferința preoțească din sesiunea de primăvară-vară din acest an, pe aceeași temă. Conferința cu preoții din Protopopiatul Sighișoara a debutat cu un Te Deum, după care lucrările propriu-zise au fost prezidate de IPS Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei. La conferință au participat toți cei 49 de preoți din protopopiat. Seria conferințelor preoțești din sesiunea de primăvară-vară din acest an se va încheia săptă-mâna viitoare la Târnăveni, în data de 18 iunie.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente