Conferințe în eparhii dedicate Autocefaliei românești

În aceste zile, în toate eparhiile din Patriarhia Română se desfășoară conferințele pastoral-misionare semestriale. În cadrul lucrărilor, ierarhii și preoții susțin prelegeri dedicate împlinirii a 125 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a 85 de ani de patriarhat, informează ‘Ziarul Lumina’.

Proclamarea anului 2010 ca ‘An omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei românești’ a prilejuit dezbaterea în cadrul conferințelor preoțești semestriale a mai multor aspecte legate de actualitatea Simbolului de credință niceo-constantinopolitan, precum și de importanța dobândirii autocefaliei pentru viața și misiunea Bisericii Ortodoxe Române. Autocefalia românească a constituit tema conferințelor pastoral-misionare de toamnă în toate eparhiile din Patriarhia Română.

Preoții din Protopopiatul Craiova Nord s-au întrunit marți, 2 noiembrie, în sala de festivități a căminului preoțesc ‘Renașterea’ din Craiova pentru a participa la lucrările conferinței clericale de toamnă. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a prezidat dezbaterea. ‘Lucrările conferinței preoțești a clericilor din Protoieria Craiova Nord au fost deschise prin participarea la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’, în prezența IPS Irineu. Lucrările conferinței au debutat cu prelegerea ‘Despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române’, susținută de părintele Iulian Nedelcu, de la Parohia ‘Sfântul Nifon’ din Craiova, ne-a declarat părintele diacon Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Craiovei. Au urmat discuțiile în plen, după care IPS Irineu a subliniat aportul eparhiilor din Oltenia la obținerea Autocefaliei BOR’. ‘Înființarea Mitropoliei Severinului arată că viața bisericească din această zonă era înfloritoare. Mai mult decât atât, în scrisoarea de înființare se subliniază faptul că oltenii sunt capabili să aibă o mitropolie și că prezența unui ierarh la Severin era o realitate atât faptică, cât și istorică. În decursul timpului, Biserica noastră a trebuit să înfrunte pe misionarii catolici și insistențele lor de a ne trece la catolicism. Cu toate acestea, Oltenia a rămas ortodoxă. O personalitate-cheie în întocmirea documentației pentru obținerea autocefaliei a fost episcopul Melchisedec Ștefănescu. El a răspuns temeinic acuzațiilor Constantinopolului, care ne învinuia de separare de Biserica-mamă. A spus foarte clar că Sfântul Duh se pogoară acolo unde este chemat de un popor credincios, și nu numai la Constantinopol. Astfel, în 1882, s-a sfințit Sfântul și Marele Mir, fără aprobarea Patriarhiei Ecumenice. A trebuit să vină anul 1885 pentru ca autocefalia noastră să fie recunoscută. Autocefalia, această monumentală realizare, manifestată prin canonizarea sfinților, prin organizarea învățământului teologic, prin organizarea eparhiilor, a intrat în consistența ființei noastre naționale. Poporul român avea nevoie de o Biserică autocefală pentru a se dezvolta liber’, a spus Înalt Preasfinția Sa.

Despre independență și autocefalie în Arhiepiscopia Sibiului

În Arhiepiscopia Sibiului, conferința preoțească de toamnă cu tema ‘Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române’ s-a desfășurat luni, 1 noiembrie, în Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu. Prima parte a conferinței a fost rezervată prezentării referatelor din partea fiecărui protopopiat, cu privire la contextul istoric al proclamării Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. La conferință au participat preoții din protopopiatele Sibiu, Avrig, Agnita și Săliște, iar prezidiul a fost format din Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și pr. acad. Mircea Păcurariu.

După prezentarea referatelor, părintele Mircea Păcurariu a rostit o alocuțiune în care a prezentat pe scurt semnificațiile termenului ‘autocefalie’, implicațiile proclamării Autocefaliei Bisericilor locale, încă din vechime, precum și contextul istoric al declarării Autocefaliei Bisericilor naționale. În continuare, părintele academician a prezentat pe larg situația Bisericii românești din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza și proclamarea autocefaliei ei în Constituția din 1866, relațiile tensionate cu Patriarhia Ecumenică din această perioadă și după proclamarea independenței României din 1877, demersurile din 1882, prin care se cerea recunoașterea autocefaliei, obținută abia în 1885. Conferința s-a încheiat cu alocuțiunea Înalt Preasfințitului Laurențiu, în care a prezentat relațiile actuale cu Patriarhia Ecumenică, în perspectiva vizitei recente la București a Sanctității Sale Bartolomeu al Constantinopolului.

Melchisedec Ștefănescu, comemorat la Brăila

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, prima conferință preoțească, din ciclul sesiunilor de toamnă, s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Casian, la Teatrul ‘Maria Filotti’ din Brăila. Conferința dedicată Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române a reunit marți, 2 noiembrie, pe preoții din protopopiatele Brăila, Făurei și Însurăței. Programul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, eveniment la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și numeroși credincioși, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În cadrul conferinței a fost omagiată personalitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu, cel care a redactat și a propus actul oficial al Autocefaliei românești. Întâlnirea a continuat la Așezământul socio-medical ‘Sfântul Pantelimon’ – Lacul Sărat, unde s-au discutat aspectele social-filantropice, derulate în cadrul proiectului european denumit ‘Rolul Bisericii în depistarea, prin diferite mijloace și căi, de noi locuri de muncă pentru credincioși’, proiect aplicat în colaborare cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor. La dezbateri au participat reprezentanți din 10 eparhii și 13 județe, învecinate zonelor de implementare a proiectului.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost omagiată în perioada 1-2 noiembrie și în Arhiepiscopia Târgoviștei, în cadrul Conferinței pastoral-misionare de toamnă pentru preoții din protoieriile Târgoviște Nord și Târgoviște Sud. Lucrările s-au desfășurat în sala de festivități a Seminarului Teologic ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ din localitate și au fost prezidate de Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. Conferința preoțească a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum. IPS Mitropolit Nifon a evidențiat importanța deosebită pe care a avut-o, de-a lungul timpului, și o are dobândirea autocefaliei pentru viața pastoral-misionară a Bisericii noastre. La final, au avut loc dezbateri pe marginea temei propuse și au fost abordate probleme administrative curente ale preoților din protoieriile respective. Următoarea conferință pastoral-misionară dedicată Autocefaliei BOR va avea loc miercuri, 10 noiembrie, la Protoieria Găești, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Preoții parohi din Călărași au primit antimise noi.

Seria conferințelor pastoral-misionare de toamnă au debutat în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, în Protoieria Călărași, informează sf-esc.ro. Întâlnirea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, săvârșită de Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Călărași. Conferința s-a desfășurat în Amfiteatrul Consiliului Județean Călărași, unde cei patru părinți desemnați de către părintele protopop de Călărași, Eugen Barz, au prezentat referate despre Autocefalia BOR. În cadrul conferinței, Preasfințitul Vincențiu a înmânat noile antimise fiecărui preot paroh din protoierie.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-a desfășurat marți, 2 noiembrie, prima sesiune a conferințelor preoțești de toamnă, sub președinția Preasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, și a reunit în Paraclisul ‘Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica’ din incinta Centrului Arhiepiscopal preoții din Protopopiatele Curtea de Argeș și Domnești. ‘Având în vedere că anul 2010 este declarat la nivelul Patriarhiei Române ca An omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei românești, în primăvara acestui an s-a susținut conferința cu tema ‘Crezul ortodox’, iar acum, în luna noiembrie, se susține conferința cu tema ‘Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române’, urmând ca în zilele următoare să ne întâlnim cu preoții din Protoieriile Pitești, Costești, Topoloveni, Mioveni și Câmpulung-Muscel’, a declarat, pentru TRINITAS TV, părintele Dan Obrocea, consilier în cadrul Sectorului Administrativ-bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente