Conferințe duhovnicești la Craiova

În perioada 12-15 aprilie, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Craiova, organizează, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, o serie de conferințe duhovnicești dedicate perioadei Postului Mare, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Seria conferințelor duhovnicești a fost deschisă marți, 12 aprilie, de Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, care a dezvoltat tema ‘De la virtuțile obișnuite la virtutea virtuților: Iubirea de vrăjmași’. Cu această ocazie, sala de festivități a Căminului preoțesc ‘Renașterea’ din Craiova a devenit neîncăpătoare.

‘Dragostea și ura nu pot încăpea în același suflet’

După ce a reamintit textul evanghelic de la Luca (6, 31-35), PS Sebastian a atras atenția asupra importanței pe care o are iubirea vrăjmașilor în urcușul duhovnicesc al creștinului: ‘Evanghelia minimalizează importanța a patru virtuți, aflate la îndemâna tuturor: omenia, iubirea celor dragi, cinstea și dreptatea. Sunt necesare, dar nu suficiente pentru a dobândi Împărăția cerurilor. Cu toții știm cât este de greu să-l privim pe cel care ne-a greșit, dar să-l mai și iertăm și, după porunca Evangheliei, să-l iubim. Hristos a făcut-o și, de asemenea, sfinții, care i-au urmat până la moarte modelul și învățătura. Mântuitorul nu a fost doar un om cinstit, corect și drept. A dovedit necontenit iubirea Sa pentru vrăjmași, chiar și pe Cruce. Suntem chemați și noi să urcăm treptele iubirii vrăjmașilor, să depășim propriul egoism și pretinsa personalitate. Dragostea și ura nu pot încăpea în același suflet. Cel care nu a învățat să ierte și să iubească aici, pe pământ, va fi cu neputință să mai deprindă acestea, chiar și în cer. Imposibilul de a ne iubi vrăjmașii, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate fi convertit în iubire, prin rugăciune’, a spus în cuvântul său PS Sebastian. În cea de-a doua parte a conferinței, cei prezenți au avut prilejul de a adresa întrebări arhiereului slătinean.

Seria conferințelor duhovnicești a continuat miercuri, 13 aprilie, cu prelegerea prof. dr. Pavel Chirilă, care a vorbit despre ‘Sursa depresiei omului. Cauze spirituale’. În același context, astăzi, de la ora 18:00, IPS Părinte Irineu va aborda tema ‘Relația tânărului cu societatea într-o lume secularizată’.

Comentarii Facebook


Știri recente