Conferință și lansare de carte în Episcopia Severinului

Joi, 11 octombrie, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Sectorului Cultural, patronează două evenimente de marcă pentru viața intelectualității severinene, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

La Hotel Severin din municipiu, de la ora 17:30 vor avea loc o conferință și o lansare de carte, organizate de Editura Filos și Centrul de Studii în Istorie Contemporană, prin care se propune atenției publice unul dintre cele mai valoroase volume de memorialistică despre fenomenul Pitești publicate până în prezent.

„Eu sunt scribul…” a lui Mihai Buracu cuprinde atât relatarea autorului despre experiența sa în Pitești (dar și la Târgșor, Canal sau Borzești), cât și poeziile pe care le-a compus în timpul detenției ori articolele publicate după 1990, toate puse în valoare de un studiu introductiv despre prezența lui Mihai Buracu în arhivele Securității.

Autorul acestui volum, Mihai Buracu (1930-2011), s-a născut la Turnu Severin și a fost unul din cei 11 copii ai preotului militar Coriolan Iosif Buracu. A fost arestat ca elev la 7 iunie 1949 și condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenența la grupul FDC Severin, dar a executat aproape 5 ani la Caransebeș, Lugoj, Timișoara, Târgșor, Poarta Albă, Peninsula, Pitești, Ghencea, Bicaz, Borzești, Onești.

Tânărul Mihai a cunoscut ororile din cadrul fenomenului Pitești, făcând parte din ultimul lot torturat în celebra cameră 4-spital. După eliberare a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Filologie din Iași, secția română-istorie, și a lucrat ca bibliotecar și profesor de limba și literatura română în Prăjeni, Coarnele Caprei, Cotnari, Strehaia și, din 1967, la Liceul Economic din Turnu Severin.

La manifestarea culturală de joi vor lua cuvântul personalități active ale elitei severinene, dl. Tudor Rățoi, Directorul Serviciului Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale, stimata dnă Ileana Roman, Președintele Societății Scriitorilor Danubieni și Alin Mureșan, Președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

Comentarii Facebook


Știri recente