Conferința Sfântul Maslu în lumina Sfintei Scripturi la Universitatea de Vest din Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, Catedra de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest Timișoara, organizează în perioada Postului Mare ciclul de conferințe prepascale cu genericul: „Teologie și taumaturgie.Taina Sfântului Maslu”, după cum ne informează George Giurgiu.

Seria de conferințe prepascale a debutat cu referatul intitulat „Sfântul Maslu în lumina Sfintei Scripturi”, prezentat de arhim. drd. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Comunicarea a fost susținută în Amfiteatrul „AI/II” (etajul I) al Universității de Vest Timișoara, din bulevardul Vasile Pârvan nr. 4. Aceasta a fost audiată de un număr mare de studenți și profesori de la Facultatea de Litere Istorie și Teologie din Timișoara. Din partea Centrului eparhial a fost prezent la eveniment Pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al eparhiei.

În prezentarea sa, arhim Simeon Stana, a subliniat lucrarea tămăduitoarea și sfințitoare a Tainei Sfântului Maslu evidențiată în paginile Sfintei Scripturi: „Referințele scripturistice evidențiază îndoita lucrare a Bisericii în Taina Sfântului Maslu și totodată, îndoita vindecare pe care harul dumnezeiesc o aduce în viața credinciosului, sufletească și trupească. Având în vedere scopul și efectul acestei Taine, Biserica a definit-o ca fiind Taina în care creștinul, prin rugăciunile preoților și ungerea lui untdelemn sfințit, dobândește harul vindecării de bolile sfletești și trupești. Rugăciunile rostite la săvârșitrea Tainei pun în vedere faptul că preoții se roagă nu numai pentru „tămăduirea sufletului și a trupului și înlăturarea a toată patima”, ci mai ales, pentru reintegrarea celui bolnav în Trupul Bisericii: „Dăruiește-l pe dânsul sănătos și întreg Bisericii Tale, ca să fie bineplăcut Ție și să facă voia Ta”.

În finalul întâlnirii, Corul Studenților Teologi, dirijat de diac. Laurian Popa, a susținut un recital de piese corale adecvate perioadei Postului Mare. Ciclul de conferințe va continua până în săptămâna a șasea a postului și va avea ca invitați preoți și profesori de la Catedra de Teologie din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, precum și profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Conferințele prepascale sunt organizate de Arhiepiscopia Timișoarei, Universitatea de Vest din Timișoara și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și sunt adresate în special studenților de la Catedra de Teologie.

Programul conferințelor prepascale

Conferințele următoare vor fi prezentate în același loc, în zilele de miercuri din săptămânile Postului Mare, începând cu ora 18:00. În data de 7 martie , pr. drd. Radu Bogdan va sunține referatul intitulat „Sănătatea duhovnicească reflectată în imnologia Sfântului Maslu”, apoi, în 14 martie lect. univ. dr. Daniel Lemeni va vorbi despre „Părintele spiritual , doctor duhovnicesc în ascetismul primar”.

În continuare, în data de 21 martie, pr. asist. univ. dr. Adrian Covan va prezenta comunicarea „Întruparea Cuvântului – temei al vindecării naturii umane”, iar în 28 martie, lect. univ. dr. Gabriel Ciorîcă, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, va susține conferința „Terapeutica Sfântului Maslu în contextul medical actual”.

Expunerile vor fi însoțite de piese corale adecvate Postului Mare, în interpretarea Corului Studenților Teologi, condus de diacon Laurian Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente