Conferință semestrială preoțească la Botoșani

Conferințele semestriale preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Iașilor, având tematica propusă pentru acest an de Sfântul Sinod, anume „Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Împărtășanii – pregustare a împărăției cerurilor”, au continuat luni, 17 martie 2014, cu întrunirea preoților din Protopopiatul Botoșani. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Dimitrie” din municipiu, informează mmb.ro.

Luni, 17 martie 2014, la sediul Protopopiatului Botoșani, a avut loc cea de-a treia conferință preoțească din acest an din Arhiepiscopia Iașilor. Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite de către Înaltpreasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfântul Dimitrie” din Botoșani. Dintre slujitori a făcut parte și pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani. Răspunsurile la strană au fost date de preoți ai protoieriei botoșănene.

„Referatul întâlnirii a fost susținut de către părintele Teodor Pețenchea de la parohia „Înălțarea Domnului” din Botoșani, tema fiind cea aprobată de Sfântul Sinod, anume „Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Împărtășanii – pregustare a împărăției cerurilor”. Referatul a fost însoțit de o prezentare video, care a redat cuvinte ale Sfinților Părinți, mari trăitori ai Sfintei Liturghii și practicanți ai Spovedaniei. A urmat apoi cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a prezentat preoților din protopopiatul nostru argumente de ordin teologic, misionar și pastoral, privind responsabilizarea în cultivarea primirii acestor două sfinte taine de către credincioși, amintind și de importanța tactului preotului și a slujirii lui, a râvnei și a dragostei acestuia de a-i convinge pe credincioși să se spovedească și să se împărtășească. Înaltpreasfințitul Teofan a mai spus că numai prin Taina Spovedaniei și prin Taina Împărtășaniei preoții își vor împlini misiunea, iar credincioșii vor beneficia de mângâierea, de sfințenia, de curăția și de împlinirea care vin prin aceste sfinte rânduieli ale Bisericii noastre”, ne-a declarat pr. protopop Lucian Leonte.

După o serie de întrebări și răspunsuri privind unele practici în ceea ce privește Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei, conferința preoților din Protopopiatul Botoșani s-a încheiat cu audiențele primite de IPS Teofan. În cadrul întrunirii, cei prezenți au putut achiziționa cărți ce tratează Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Împărtășanii, fiind puse la dispoziție în acest sens mai multe titluri.

Comentarii Facebook


Știri recente