Conferința semestrială de toamnă în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur, întregul cler al Eparhiei Dunării de Jos s-a întrunit în conferința semestrială de toamnă. Evenimentul i-a reunit, sub Pantocratorul Catedralei arhiepiscopale din Galați, pe toți cei 443 de slujitori ai sfintelor altare din întreaga eparhie.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După slujbă s-a oficiat un Parastas pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeală.

Conferința propriu-zisă s-a desfășurat în Sala Mare a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din municipiul Galați, sub genericul „Darul vindecării prin Taina Sfântului Maslu și cuvânt” și a avut ca invitați speciali pe PS Episcop Visarion al Tulcii, arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Mihai Plămădeală și monahia Anastasia Buda.

Tema conferinței pastoral-misionare a fost fixată în directă legătură cu manifestările care s-au desfășurat în acest an în cadrul parohiilor, așezămintelor filantropice bisericești și al unităților spitalicești și de asistență socială, dar și pentru a evoca personalitatea mitropolitului Antonie Plămădeală, la 7 ani de la trecerea în veșnicie.

Prima parte a lucrărilor a fost rezervată sintezei conclusive a activităților pastoral-misionare, cultural-educaționale și social-filantropice, în anul omagial dedicat îngrijirii bolnavilor. Din referatele expuse a reieșit că cei 302 profesori de religie au reflectat în cadrul cercurilor pedagogice la temele „2012, anul Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română” (semestrul II al anului școlar 2011-2012) și „Proiecte comune Biserică – Școală, de susținere a programului misionar dedicat de Sfântul Sinod anului Sfântului Maslu”; cei aproape 1.000 de tineri pelerini la hramul Mănăstirii Buciumeni, provenind din 67 de licee, au purtat dialoguri cu preoții pe tema sinodală și au primit în dar broșura „Taina Sfântului Maslu” editată de arhiepiscopie; din fondul eparhial „Ajută-ți aproapele!” au fost acordate ajutoare filantropice în valoare de 89.895 lei, din care 34.635 lei au fost cheltuiți pentru achiziționarea de medicamente; în cele șase instituții medicale eparhiale au fost oferite gratuit servicii de asistență medicală și fizioterapie unui număr de 2.643 de persoane, în valoare de 239.070 lei; preoții din slujirea socială au săvârșit peste 700 de Sfinte Masluri în spitale și în toate instituțiile medicale; s-a oficiat Taina Sf. Maslu în toate parohiile și au fost organizate 45 de caravane medicale, peste 1.900 de credincioși beneficiind de servicii medicale gratuite; cele 26 de cantine sociale eparhiale și parohiale au oferit hrană gratuită la 967 de beneficiari (370.277 lei), între aceștia numărându-se și bolnavi nedeplasabili, familii cu mulți copii și persoane vârstnice singure; evenimentele anului 2012 au fost mediatizate în peste 120 de articole, știri și reportaje.

Lansarea a trei volume

În partea a doua a întrunirii a fost evocată personalitatea mitropolitului Antonie Plămădeală la 7 ani de la trecerea în veșnicie. Participanții au avut ocazia de a viziona un scurt film documentar intitulat „Mitropolitul Antonie Plămădeală – in memoriam”, realizat în cadrul Biroului de presă și comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Chiriarhul Dunării de Jos, IPS Arhiepiscop Casian, a evocat cu emoție, dar și profundă recunoștință, personalitatea marelui ierarh și cărturar Antonie al Ardealului, aducând în fața auditoriului crâmpeie semnificative din clipele trăite în preajma părintelui său duhovnicesc.

A urmat lansarea a trei volume dedicate personalității și slujirii acestui ierarh: „Mitropolitul Antonie Plămădeală, Privire asupra Bisericii”, apărut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos; „Mihai Plămădeală, Refugiul. Deznădejde și speranță”, prezentat de autor, fratele mitropolitului; „Nicholas Buda și Maica Anastasia, Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, rugul aprins al conștiinței neamului” – prezentat de Lidia Popița Stoicescu. De asemenea, opt preoți au prezentat câte o operă reprezentativă din scrisul mitropolitului.

La final a fost audiat un fragment din cuvântarea mitropolitului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, rostită în anul trecerii sale la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…