Conferința semestrială de primăvară la Brăila

În sala mare a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila a avut loc astăzi, 26 mai 2011, conferința semestrială de primăvară a preoților din parohiile județului Brăila. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către toți slujitorii, în biserica monument istoric „Sfinții Arhangheli” din imediata vecinătate a teatrului sub protia chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, părintele Adrian Portase, Redactorul periodicului eparhial „Călăuză Ortodoxă”, al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod și cu dispozițiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preoții din cele trei protoierii ale județului Brăila (Brăila, Făurei și Însurăței) s-au întâlnit astăzi, 26 mai, la Teatrul „Maria Filotti” pentru a discuta diferite aspecte și probleme pastorale privind Familia creștină, în cadrul conferinței semestriale preoțești.

Întâlnirea a stat sub auspiciile Anului omagial al Tainei Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, și în acest sens, slujitorii brăileni s-au pregătit mai dinainte pentru temele propuse spre dezbatere.

Comuniunea slujirii la Sfânta Liturghie

Așa cum era firesc, programul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de către toți preoții slujitori, moment plin de însemnătate spirituală, dar mai ales, de încărcătură emoțională. Toți preoții au cântat la unison răspunsurile la slujbă, precum și imnele pascale specifice perioadei.

La acest eveniment pastoral-misionar din viața urbei brăilene au luat parte, pe lângă tineri elevi însoțiți de profesorii de religie, cântăreți, pentru prima dată și doamnele preotese, precum și credincioși din cadrul consiliilor și comitetele parohiale, prilej cu care s-a încercat o nouă abordare și apropiere față de familia creștină, prin programele inițiate în cadrul parohiei de către membrele Comitetului parohial.

La final, ierarhul Dunării de Jos, le-a adresat salutul pascal și binecuvântarea arhierească, adăugând și un cuvânt de folos.

Răspunsuri concrete la probleme concrete

În cea de a doua parte a programului, sala mare a Teatrului brăilean „Maria Filotti” a fost gazdă conferinței pastorale propriu-zise. Aceasta a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoțit de părinții protoierei.

Tema de reflecție a fost propusă de către părintele Sorin Marinescu, de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Brăila.

Au urmat discuții la obiect privind problemele cu care se confruntă familia creștină astăzi, în această societate tot mai secularizată, dar și despre rolul păstorilor și al părinților spirituali, nașii, în creșterea duhovnicească a fiilor duhovnicești.

La finalul discuțiilor, a avut loc și un „moment Fănuș Neagu” prin care s-a omagiat personalitatea și opera marelui scriitor originar din județul Brăila, plecat la Domnul în aceste zile.

Chiriarhul Dunării de Jos a mulțumit părinților protoierei de Brăila, Făurei și Însurăței, precum și preoților acestor protopopiate pentru participarea la această importantă întâlnire duhovnicească și a îndemnat la trăirea și punerea în practică a răspunsurilor descoperite, atât în viața personală, cât și a păstoriților săi.

Comentarii Facebook


Știri recente