Conferința semestrială de primăvară în Protopopiatul Vaslui

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, la Centrul de zi al parohiei Sf. Ioan din Vaslui a avut loc luni, 26 mai 2014, conferința semestrială cu preoții din protopopiatul Vaslui, potrivit episcopiahusilor.ro. Tema centrală a acestei conferințe a fost prilejuită de anul comemorativ al sfinților martiri Brâncoveni.

La ora 10.00 Preasfințitul Părinte Corneliu a deschis lucrările conferinței, stabilind și ordinea de zi.

Înainte de susținerea referatului tematic, Preasfinția Sa a evocat chipul smerit al vrednicului de pomenire preotul Pleșca Pavel, paroh al parohiei Burghelești, trecut la Domnul în săptămâna ce abia s-a încheiat. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe preoții prezenți să țină un moment de reculegere în amintirea vrednicului preot, tată a șapte copii, ctitor a două biserici în comunitatea pe care a păstorit-o timp de 34 de ani, prezentând și câteva repere din viața acestui devotat slujitor al sfântului altar. Trebuie amintit faptul că sâmbătă, 17 mai, inima părintelui Pavel Pleșca a încetat să mai bată, după o suferință mai veche, dobândită în eforturile sale necontenite de a zidi biserici într-o vreme în care acest lucru era împotriva rânduielii atee impuse de regimul comunist. Slujba de înmormântare a avut loc luni, 19 mai, într-o atmosferă emoționantă, Preasfințitul Părinte Corneliu fiind în mijlocul familiei și a numeroșilor enoriași și colegi preoți, susținându-i, încurajându-i și alinând pe cât posibil sufletele celor ce l-au cunoscut.

Referatul tematic al conferinței a fost susținut de părintele Escu Valeriu de la parohia Puntișeni, care a punctat reperele mai importante din viața sfântului voievod Constantin Brâncoveanu și a familiei sale, principalele acțiuni ale politicii sale interne și externe, precum și importanta sa activitate edilitară.

După susținerea referatului a urmat cuvântul Preasfințitului Părinte Corneliu care a completat cu multe date inedite portretul de sfânt al voievodului Constantin Brâncoveanu. Ctitor de locașuri sfinte atât în țară, cât și în Transilvania sau în Orientul apropiat, protector al tiparului, al școlilor și al spitalelor, sfântul voievod, alături de familia sa, se constituie în adevărate modele, pentru toate generațiile, de trăire și mărturisire creștină în vremuri tulburi. Dincolo de toate realizările sale ca domnitor, mărturisirea de credință a sa și a fiilor săi rămâne peste veacuri icoană a adevăratului creștin. Pornind de la exemplul sfinților Brâncoveni, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța educației creștine, despre familia creștină, într-o lume tot mai confuză și lipsită de valori perene.

În partea a doua a conferinței s-au discutat mai multe probleme din viața parohiilor, căutându-se punctual soluțiile cele mai viabile.

La sfârșitul conferinței, din îndemnul Preasfințitului Părinte Corneliu, corul Dignus est al preoților din Episcopia Hușilor, dirijat de părintele Adrian Buimac, a susținut un mic concert, exemplificând prin aceasta strădania misionară pe care o depun prin intermediul muzicii, ajungând la inimile și sufletele celor ce îi ascultă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…