Conferința Samarineanul milostiv și iubirea aproapelui la Centrul eparhial din Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, miercuri, 22 februarie, în sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara a avut loc conferința cu tema ,,Samarineanul milostiv și iubirea aproapelui, susținută de Prof.dr. Dan Cioată și dr. Gabriel Ciorîcă de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, a precizat George Giurgiu.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Alături de studeții și profesorii de la catedra de Teologie au participat preoți misionari ce își desfășoară activitatea în spitalele timișene.

În deschiderea întâlnirii, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei adresat celor prezenți binecuvântarea și mesajul Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, precum și un cuvânt despre importanța organizării unor astfel de întâlniri între slujitorii altarelor și medici.

În continuare, prof. dr. Dan Cioată în prelegerea sa a vorbit despre rolul credinței în misiunea medicului și a preotului, aflați la căpătâiul bolnavului. Acesta a subliniat importanța conștientizării actului religios, cât și a celui medical, ca lucrări ale lui Dumnezeu, evindețiind totodată nevoia unei medicine creștine bazate pe iubirea milostivă a celui aflat în suferință.

La rândul său, dr. Gabriel Ciorîcă a vorbit celor prezenți despre modeul în care se poate îmbina rugăciunea cu actul medical, pornind de la Pilda Samarineanului Mislostiv din evanghelia de la Luca 10, 25-37. În același timp domnia sa a precizat că aplicarea principiilor creștine în toate specialitățile medicale și o mai bună colaborare cu preoții din spitale și cei misionari ar fi o soluție pentru criza actuală, cauzată în primul rând de lipsa iubirii miltostive a celor aflați în nevoi.

În finalul conferinței, studeții teologi și preoții au adresat întrebări celor doi conferențiari, referitoare la diverse aspecte privind înțelegerea actului medical ca împreună lucrare a omului cu Dumnezeu, și totodată explicarea perspectivei medicale asupra postului și a vieții și moralei creștine propovăduite de Biserică.

„Arhiepiscopia Timișoarei va organiza în cursul Anului omagial al al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor o serie de întâlniri și conferințe cu preoții misionari și medicii timișoreni, pentru a evidenția importanța credinței în Dumnezeu atât pentru pacientul suferind, cât și pentru cei care desfășoară actul medical asupra acestuia”, a declarat pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul eparhial, în încheierea evenimentului.

Toți cei prezenți a primit lucrările „Actualitatea literaturii vechi creștine”, semnată de Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, și „Medicina ca misiune”, interviu realizat de Mariana Pândaru cu dr. Dan Cioată, chirurg cadiovascular.

Comentarii Facebook


Știri recente