Conferința preoților din Protopopiatul Moinești

Preoții din cinci protopopiate ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-au întrunit în zilele de 18 și 19 septembrie în ședință administrativă. Pe lângă referatele prezentate de preoții conferențiari, au fost dezbătute probleme administrative care țin de activitatea parohiilor. Conferința preoților din Protopopiatul Moinești a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Moinești a avut loc marți, 18 septembrie 2012, conferința semestrială a preoților din Protopopiatul Moinești. Întrunirea a fost prezidată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a fost precedată de Te Deum și de Parastasul pentru vrednicul de pomenire preot Mihai Gălușcă, fost slujitor în parohia Solonț, Protopopiatul Moinești, care s-a mutat la Domnul pe 22 august 2012. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt pastoral în care a vorbit despre slujirea preoțească și importanța acesteia.

‘Organizați-vă viața după mersul liturgic al Bisericii. Suntem la începutul unui nou an bisericesc care este pus sub semnul Maicii Domnului și al Sfintei Cruci. Închinarea Sfintei Cruci trebuie să ne amintească și de crucile noastre. Frățiile voastre sunteți în admirația mea pentru că aveți crucea preoției, dar aveți și crucea familiei’, a subliniat PS Ioachim Băcăuanul. Părintele Gheorghe Turcu, misionar de caritate la Spitalul Municipal din Moinești, a prezentat referatul cu tema ‘Cercetarea și îngrijirea bolnavilor – o datorie mântuitoare a fiecărui credincios’.

‘A urmat prezentarea comunicărilor privind activitatea administrativă în parohii, clarificarea unor aspecte privind activitatea financiar-contabilă, prezentarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum aspecte referitoare la continuarea proiectului ‘Școală după Școală’, pe care Protopopiatul Moinești și-a propus să-l extindă în noul an școlar’, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La finalul întâlnirii, Preasfinția Sa, alături de pr. Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, și de preoții protoieriei, a vizitat șantierul noului sediu al protopopiatului. ‘Sunt convins că va fi unul dintre cele mai frumoase și moderne sedii din cuprinsul Patriarhiei Române’, s-a exprimat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului.

Tot marți, 18 septembrie, a avut loc ședința preoților din Protopopiatul Bacău, prezidată de pr. Dan Antoci, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și de pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente