Conferința preoților din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

Preoții din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc s-au reunit ieri în prima conferință semestrială din acest an, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Cu acest prilej, a fost prezentat un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez. După ce preoții au venit cu unele completări, IPS Pimen a expus câteva idei referitoare la Taina Sfântului Botez, îndrumând preoții în misiunea lor, astfel încât Slujba Botezului să fie săvârșită în conformitate cu rânduiala Bisericii.

La sediul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc a avut loc ieri conferința pastoral-misionară de primăvară, prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În prima parte a acestei întruniri, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au făcut mai multe recomandări și au oferit informări preoților prezenți. Înalt Preasfinția Sa a fost însoțit de pr. Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a adresat un cuvânt de bun-venit Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților din partea preoților acestei protoierii.

‘Prin Taina Botezului, creștinul primește puterea de a împlini desăvârșit poruncile’

În cadrul acestei întruniri, pr. Dorin Dominte, de la parohia Breaza 1, a susținut un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez, din care vă prezentăm un scurt fragment. ‘Taina Botezului este începutul vieții veșnice. Prin Botez, omul se unește cu întreaga Sfântă Treime și devine părtaș al vieții veșnice, al Fiului lui Dumnezeu, răstignit și înviat din morți. Botezul pune pe plinitorul lui într-o relație intimă nu numai cu Hristos, ci și cu Sfânta Treime. Prin Botez, omul devine purtător de Hristos și sălaș al Duhului Sfânt, iar, dacă el, după primirea acestei taine, conștientizează că Cineva sălășluiește în adâncul sufletului lui, se silește să facă roditoare această prezență divină până la iluminare și îndumnezeire. Prin Taina Botezului, creștinul primește puterea de a împlini desăvârșit poruncile, iar pe măsura împlinirii lor se va descoperi și harul dăruit. Creștinii experiază harul pe măsura râvnei și nevoințelor lor. Botezul nu ia de la noi libertatea voinței și puterea de a ne hotărî prin noi înșine, ci ne dăruiește libertatea ca să nu fim stăpâniți silnic, fără să vrem, de diavol, cum spune Sfântul Simeon, Noul Teolog. Nici Botezul, nici Dumnezeu, nici satana nu silesc voia omului, ci aceasta atârnă de voința noastră liberă. În lucrarea de purificare a omului de păcate, un mare rol îl are harul divin și efortul uman (înfrânarea trupului și cultivarea sufletului). În măsura în care omul se purifică de patimi și urcă toată scara virtuților, petrece cu Dumnezeu, bucurându-se de dragostea Lui și de bunătățile divine’, a expus pr. Dorin Dominte.

Au urmat intervențiile preoților și cuvântul Înalt Preasfințitului Pimen, care a adus mai multe completări cu privire la tema prezentată.

‘Rânduiala Sfintei Taine a Botezului este scrisă în Molitfelnic. Nouă ne rămâne îndatorirea să respectăm această rânduială. Atât la Botez, cât și la sfințirea apei la Bobotează există prevederea ca unele rugăciuni să se citească în taină. Prin aceste rugăciuni, preotul mărturisește public că este om stăpânit de păcate. Ne amintim că, la început, mărturisirea păcatelor se făcea în public, însă Sfinții Părinți au găsit de cuviință ca această mărturisire să se facă așa cum se procedează și în zilele noastre (citirea rugăciunilor în taină)’, a explicat Înalt Preasfințitul Pimen.

Conferințele pastoral-misionare din Eparhia Sucevei și Rădăuților

Conferința pastoral-misionară, dedicată Anului omagial al Sfântului Botez, a preoților din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc este ultima prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen în această primăvară. Prima întrunire semestrială din acest an a debutat pe 10 mai, la Protopopiatul Rădăuți, când referatul conferinței a fost susținut de părintele Bogdan Lupăștean-Barfă, de la parohia Milișăuți. A doua conferință s-a derulat la sediul Protopopiatului Fălticeni pe 12 mai, în cadrul căreia părintele Daniel Ciofu, de la parohia Suseni – Boroaia, a prezentat tema întâlnirii. Pe 24 mai, preoții Protopopiatului Suceava 1 au participat la conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în cadrul căreia părintele Gheorghiță Davidoaie, de la parohia Cașvana, a vorbit despre Taina Sfântului Botez. IPS Pimen a prezidat și conferința preoților Protopopiatul Suceava 2, pe 26 mai, în cadrul căreia pr. Cezar Onisim, de la parohia Șcheia 1, a expus, de asemenea, un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez.

Comentarii Facebook


Știri recente