Conferința preoților de caritate din Prahova

Preoții de caritate din județul Prahova s-au întrunit ieri, 17 octombrie, într-o nouă conferință ‘Speranță și vindecare’. Evenimentul s-a desfășurat la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, iar tema întâlnirii a fost dedicată misiunii preotului de spital în vindecarea bolilor sufletești, informează „Ziarul Lumina”.

Lucrările conferinței au fost precedate de oficierea Tainei Sfântului Maslu de obște, după care pr. Liviu Milea, de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, a evidențiat misiunea preotului de spital în vindecarea bolilor sufletești. Mai întâi, părintele referent a arătat că boala, de cele mai multe ori, este o consecință a păcatului, de aceea ‘Domnul ceartă pe cel pe care-l iubește și ca un părinte pedepsește pe feciorul care Îi este drag’ (Pilde 3, 12). Boala cuprinde trupul și sufletul, dar omul, din cauza opacității minții și a împietririi inimii, tratează mai întâi trupul, uitând de tratarea bolii sufletului, pentru că, deși medicul tratează, Dumnezeu vindecă, după cum Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă: ‘Curăță întâi partea dinăuntru a paharului și a blidului, ca să fie curată și cea din afară’ (Matei 23, 26). ‘Păcatul este o modă azi. Cine nu păcătuiește nu este în rândul lumii. Văzând zi de zi boli nenumărate, preotul este foarte expus în fața deznădejdii. Se roagă lui Dumnezeu cu putere pentru cei bolnavi, dar mulți dintre ei nu se vindecă. Ai crede că misiunea lui nu-și atinge scopul, dar nu e așa. Trebuie ca și el să se smerească și să se roage din inimă pentru cei bolnavi. Să se roage și pentru sine pentru a-l întări Dumnezeu. Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut și preotul trebuie să se încreadă ajutorului lui Dumnezeu. În sprijinul preotului de spital vine cu putere susținerea familiei, care rămâne până în zilele noastre baza reușitei misiunii preoțești, familia preotului fiind și limanul care apără preotul de ispite’, a precizat pr. Liviu Milea.

Rugăciunea, liantul între preot, medic, pacient

În continuare, pr. Liviu Milea a subliniat că misiunea preoțească de spital este mai grea în momentul când preoții se întâlnesc cu oameni bolnavi psihic, fiindcă aceștia ‘nu conștientizează la adevărata valoare lucrurile și, prin urmare, nu au nici răsplata, dar nici vina unor oameni conștienți pe deplin. Dar, cu toate acestea, Dumnezeu tot îi iubește. Și încă foarte mult!’. Pe lângă grija față de pacienți, preotul de spital trebuie să-și manifeste iubirea și față de personalul medical. ‘Rugăciunea îi ajută pe preot, pe medic și pe pacient. Ea este liantul care face ca preotul, medicul, pacientul să fie într-o continuă comunicare, dorind a ajunge în comuniune sfântă. În această perspectivă este de dorit să acționăm astăzi, când, din cauza păcatului, boala a atins o diversitate nemaiîntâlnită, de la cele mai necunoscute boli fizice la cele mai teribile boli sufletești sau boli psihice. Medicul curant trebuie să-și dea mâna cu preotul pentru ca actul medical să fie deplin și să aibă rezultat. Boala smerește și împacă pe om cu Dumnezeu: smerenie din partea medicului de invocare a ajutorului divin prin lucrarea preotului, smerenie din partea preotului pentru a apela la ajutorul medicului, prin care lucrează tot Dumnezeu. Dacă spitalul dăruiește vindecarea trupească, Biserica este cea care întregește actul medical, aducând stabilitate sufletească și pace interioară’, a mai arătat capelanul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina. După prezentarea referatului au avut loc discuții libere la care au participat managerul spitalului, dr. Gabriel Țintărescu, dr. Adrian Eugen Căpșună, dr. Alexandru Laurențiu Dincă, doctori psihiatri în cadrul unității medicale, și preoții Dumitru Costică, protopop de Câmpina, și pr. Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoților de spitale din cadrul Sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente