Conferința preoților de caritate din județul Prahova

„Sfinții Martiri Brâncoveni – model de jertfă prin suferință” a fost tema ultimei conferințe a preoților de caritate din județul Prahova. Întâlnirea a avut loc astăzi, în biserica Spitalului Județean de Urgență din Ploiești. În mijlocul slujitorilor din unitățile medicale s-a aflat Pr. Arhim. Dimitire Irimia, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon Nou”, paraclis patriarhal.

„Acești părinți care s-au angajat la o astfel de misiune trebuie să ia exemplul domnitorului Constantin Brâncoveanu care a avut o relație extraordinar de frumoasă cu familia sa și preoții care slujesc în aceste sectoare unde se cere mai multă jertfă nu trebuie să uite că sunt datori și față de familia lor. Nu trebuie să-și neglijeze familia, ci să urmeze exemplul Sf. Constantin Brâncoveanu care a fost un tată iubitor pentru că nu puteau copiii să-l urmezeu în jertfă dacă nu și-ar fi iubit tatăl și dacă nu ar fi avut credință puternică”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Dimitrie Irimia, mare eclesiarh al Catedralei „Sfântul Spiridon Nou”.

„Suferința Sfântului Constantin Brâncoveanu dimpreună cu fiii lui ne face pe noi să înțelegem că suferința celor din spitale este infimă în raport cu ceea ce au pătimit Sfinții Martiri. Deci, preotul de caritate, văzând, citind și aducându-l n rugăciune și mijlocitor pe Sfântul Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi îndeamnă pe credinciosul ortodox bolnav la acceptarea suferinței. Precum sfinții au pătimit și noi să ne ducem crucea fie spre perspectiva vieții veșnice, fie spre o perioadă de încercare, pedagogică pentru ca cealaltă parte a vieții să fie spre folosul celor dimprejur și spre mântuirea fiecăruia dintre noi”, a spus Pr. Horia Prioteasa, coordonatorul preoților de caritate

În județul Prahova își desfășoară activitatea 10 preoți de caritate. Aceștia se întâlnesc în conferință de două ori pe an, abordând teme legate de Anul omagial sau anul comemorativ în curs.

„Sunt foarte mândru de preoții de aici pentru că nu este ușor pentru acești preoți ca în fiecare zi să vadă doar suferință pentru că spitalul nu este loc de relaxare, ci este loc de vindecare. Sunt bucuros că sunt prezenți, sunt bucuros că pe lângă acțiunea pe care o întreprind medicii pentru latura trupească sfințiile lor vin cu balsamul Duhului Sfânt să vindece latura sufletească”, a explicat Protopop Ștefan Mușat de la Protopopiatul Ploiești.

În cadrul lucrărilor a fost prezentat un referat pe marginea temei, discutându-se la final și probleme de ordin administrativ sau pastoral cu care se confruntă preoții. La ședință au participat și cadre medicale.

Preoții de caritate au primit la final, pentru a le oferi credincioșilor din spitale, dar și cadrelor medicale, pliantele despre Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Euharistii, editate de Patriarhia Română.

Foto: ZIARUL LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente