Conferință preoțească semestrială în Protopopiatul Iași II

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași, a avut loc, ieri, 7 iunie 2012, conferința preoțească semestrială de primăvară a preoților din Protopopiatul Iași 2. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preoții din Protopopiatul Iași 2 s-au reunit ieri, 7 iunie 2012, în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași, unde a avut loc conferința preoțească semestrială cu titlul ‘Suferința și înțelegerea ei prin credință’. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. Dintre slujitorii Sfintei Liturghii au făcut parte și pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2 și pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. În cadrul conferinței, au rulat filme tematice, unul dintre acestea ilustrând activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iașilor, și au fost expuse diapozitive cu fotografii ce au reflectat relația dintre suferință și credință.

Părintele Cristian Florin Cristea, preot misionar de caritate la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘Sfânta Maria’ – Iași, a prezentat un referat în care a vorbit despre aspectele teoretice ale suferinței privite din perspectivă creștină și a prezentat cazurile unor copii bolnavi întâlnite în pastorația sa din spital, arătând puterea credinței arzătoare. ‘Cuvântul lui Dumnezeu împărtășit în spitale, în azile, în orfelinate, în așezăminte sociale împlinește lucrarea lui Dumnezeu și a Bisericii în lume. Materializarea iubirii jertfitoare a Domnului Hristos, ca dăruire a preotului și implicit a instituției Bisericii în plan social-filantropic, face viabilă și vizibilă lucrarea Sfântului Duh. Doar în această lumină, temerile sau frica se transformă în rugăciune arzătoare, boala capătă sens pedagogic, devenind semn al cercetării și iubirii lui Dumnezeu, iar deznădejdea se transformă în speranță și bucuria unei vieți trăite cu Hristos. Noi, creștinii, Îl avem ca model pe Mântuitorul Hristos și iubirea Lui răstignită. Prin boală vedem unde ne găsim pe drumul vieții, aceasta fiind o lecție de la Dumnezeu, care ne este de ajutor în sporirea noastră dacă o primim cu mulțumire. În concluzie, putem spune că în suferință aflăm dacă avem credință vie sau doar teoretică’, a spus pr. Cristian Florin Cristea, în cadrul conferinței.

În încheierea întâlnirii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a îndemnat pe preoți să se implice în alinarea suferinței din parohiile păstorite, să facă uz de toate mijloacele și posibilitățile de care dispun pentru a-i ajuta pe cei neajutorați și a-i alina pe cei de care nu le mai pasă nimănui. Tot ieri, preoți parohi din Protopopiatul Iași 2 au primit saiturile parohiilor participante în faza pilot a proiectului ‘Rețea de saituri pentru parohii’, dezvoltat de Doxologia Media. După ce a făcut o prezentare generală a proiectului, diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media, a predat preoților parolele de acces și manualele de utilizare ale noilor pagini web ale parohiilor, semnându-se totodată și protocoalele cadru de colaborare. În același timp, a fost demarată faza a doua a proiectului, mai mulți preoți din Protopopiatul Iași 2 înscriindu-se în proiectul rețelei de saituri, urmând ca paginile acestora să fie dezvoltate în următoarele săptămâni.

Comentarii Facebook


Știri recente