Conferință preoțească semestrială de toamnă, la Durău

100 de preoți din Protopopiatele Iași 1, Iași 3 și Darabani, însoțiți de soțiile și de copiii lor, s-au reunit, în perioada 1-3 septembrie 2013, în prima conferință preoțească semestrială de toamnă, desfășurată sub titlul: „Preotul și preoteasa – părinți în familie și în parohie”. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău a găzduit zilele trecute conferința pastoral-misionară pentru preoții și preotesele din Protopopiatele Iași 1, Iași 3 și Darabani ale Arhiepiscopiei Iașilor. Înalt Preasfințitul Mitropolit Teofan a prezidat întâlnirea, iar conferențiarul special al manifestării a fost pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Pentru preoții participanți, conferința a avut cinci sesiuni de lucrări: „Sfinții Împărați Constantin și Elena – prezență a familiei creștine în misiunea Bisericii”, „Preotul și preoteasa – părinți în familie și în parohie”, „Preotul și preoteasa, ca slujitori ai Bisericii”, „Preotul și preoteasa, ca părinți ai propriilor copii”, „Preotul și preoteasa ca soț și soție”. Pentru doamnele preotese, programul a fost puțin diferit, sesiuniunea I fiind: „Bucuria de a fi împreună” – sesiune de cunoaștere a participantelor, iar sesiunea a IV-a având titlul: „Cum percep copiii iubirea părintească – ce oferim și ce primim?”.

De-a lungul celor trei zile, preoții participanți au fost însoțiți de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, de pr. Toma Gradinaciuc, protoiereul Protopopiatului Iași 3, și de pr. Mihail Roșu, protoiereul Protopopiatului Iași 3. Dintre cei 100 de preoți participanți au făcut parte și pr. Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

După ce duminică după-amiază a avut loc sosirea, înscrierea și cazarea participanților, precum și vizionarea unor filme tematice și rugăciunea de seară, săvârșită în comun, ziua de luni a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, în biserica Mănăstirii Durău, după care IPS Mitropolit Teofan a ținut cuvântul de deschidere în Sala mare a Centrului cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”. A urmat apoi prezentarea referatului „Sfinții Împărați Constantin și Elena – prezență a familiei creștine în misiunea Bisericii”, susținută de pr. Ștefan Apătăchioae, de la parohia „Sfinții Arhangheli”, Bașeu-Havarna, Protopopiatul Darabani.

„Imperativul absolut al epocii pentru Biserică este recuperarea caracterului personal al conștiinței de sine”

După desfășurarea primelor sesiuni de lucru, în după-amiaza zilei a urmat conferința susținută de pr. Constantin Coman, în care acesta a vorbit despre dificultățile întâmpinate de preoți și de familiile acestora, atât în viața de cuplu, cât și în viața parohiei, propunând și eventuale soluții: „Imperativul absolut dominant al epocii pentru Biserică este recuperarea caracterului personal al conștiinței de sine și al raportării personale la celălalt, la Dumnezeu, la soț, la soție și la copii. Dacă noi ratăm acest lucru, într-un moment de foarte mare depersonalizare a lumii, în care valorile sunt teoretice și devin convenții, pierdem un lucru fundamental. Prin realizarea conștiinței de sine, omul devine foarte participativ, inclusiv la ceea ce a trecut. Această participare la ceea ce a trecut irecuperabil se cheamă, în limbajul nostru teologic și paterical, pocăință. Pocăința este calea prin care noi ne putem recupera o viață irosită sau pierdută din diverse motive, ca ignoranță, superficialitate, lipsă de angajament. Chiar și în ultima clipă a existenței noastre, ne putem recupera darul fantastic al vieții”.

Conferința a continuat ziua următoare cu celelalte sesiuni de lucru, dar și cu alte activități: vizionarea de filme, participarea la ateliere tematice, rugăciuni în comun, discuții la lumina focului de tabără, încheindu-se cu concluziile în plen și cu vizionarea unor fotografii efectuate de-a lungul manifestării.

Impresii de la organizatori, moderatori și participanți

Pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor: „Această conferință a avut o densitate și o profunzime date în special de prezentarea părintelui profesor Constantin Coman, care a atins unele subiecte extrem de importante, aș putea spune vitale pentru viața duhovnicească a preotului și a preotesei. De asemenea, dezbaterile în grup care au urmat acestei prezentări au fost importante, filmulețele prezentate, cât și celelalte activități. Mai presus însă de toate acestea, Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în sobor de preoți și diaconi, cât și rugăciunile în comun au avut un impact puternic asupra participanților. În ceea ce-i privește pe copii, aceștia s-au putut bucura de vremea frumoasă, de aerul minunat de aici, legând prietenii”.

Smaranda Buju, preoteasă în Scoposeni, comuna Gorban – moderatoare: „La această conferință, împreună cu doamnele preotese, am organizat trei tipuri de activități: o primă activitate a fost o sesiune de intercunoaștere, a doua a avut ca temă familia, respectiv relația preot-preoteasă și rolul lor ca tată și mamă în propria familie, dar și în familia lărgită, în parohie, audiindu-se aici și interviuri cu mărturisirea unor copii despre iubirea părinților în propria lor familie, iar a treia sesiune a fost una mixtă, cu preoți și preotese, pe grupe de 20 de persoane, dezbătându-se 10 teme legate de educația copiilor în familia de preot. Consider că, de la an la an, la aceste conferințe lucrurile sunt mai bine organizate, nu numai sub aspect formal, ci și sub aspectul conținutului ales, abordându-se teme mai mulate pe nevoile doamnelor preotese, care pot să plece de aici nu numai cu sfaturi, ci și cu niște ponturi funcționale care pot fi aplicate în viața de familie și, în mod special, în educația copiilor. De asemenea, participantele sunt încântate de atmosferă și de acțiune și chiar doresc ca, pe viitor, să se lărgească timpul de dezbatere a acestor teme. Fiind împreună aici, la Durău, comunicând, deschizându-ne foarte mult unele față de celelalte și împărtășindu-ne problemele care sunt și comune uneori, putem să devenim o veritabilă comunitate. În acest sens, am construit deja un site în care putem să primim propuneri, pe care să încercam să le punem în aplicare și să închegăm mult mai bine relațiile dintre noi și famiile noastre”.

Pr. Dan Turcu, parohia Hîndrești, com. Oțeleni: „Această conferință a fost una foarte bine organizată, observându-se experiența anilor trecuți. Fiecare dintre moderatori și organizatori a știut foarte bine ce are de făcut, iar preoții participanți au făcut la fel. Cred că genul acesta de conferință este unică în țară și absolut necesară. Este extraordinar faptul că ne putem întâlni împreună cu famiile noastre, cu foștii colegi, cu prietenii, într-o atmosferă a cărei frumusețe este greu de exprimat în cuvinte, în care rugăciunea și viața în comuniune alături de ceilalți sunt prioritare. Dacă cercul pastoral este famila cea mică a preoților, această conferință reprezintă familia cea mare a preoților din Arhiepiscopia noastră”.

D-na Isachi Valerica, preoteasă în parohia Ciurea – participantă: „Sunt deja la a treia conferință de acest gen și pot spune că este foarte bine că la aceste întâlniri vin preoții însoțiți de preotese, dar mai ales de copii. Plec de aici cu plăcerea de a fi fost împreună cu ceilalți, de a ne fi rugat împreună, de a fi schimbat idei și păreri. La final, țin să felicit organizatorii pentru ideea foarte bună de a avea grijă separat de copii și de a le propune activități specifice vârstei lor”.

Comentarii Facebook


Știri recente