Conferința preoțească semestrială de toamnă în Episcopia Oradiei

Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în ședința sa de lucru din 25 octombrie 2011, potrivit căreia anul 2013 a fost declarat ca „Anul comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae” în întreaga Patriarhie Română, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a desfășurat, în ziua de joi, 3 octombrie 2013, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Conferința preoțească pastoral-misionară semestrială de toamnă, cu tema: „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de ani de la naștere, 20 de ani de la nașterea în cer”, după cum a precizat Părintele Cristian Rus.

Conferința, prezidată de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a reunit pe toți preoții parohi și slujitori, preoții misionari și de caritate, din cuprinsul celor patru protopopiate ale Eparhiei, pe toți preacuvioșii părinți stareți și egumeni și preacuvioasele maici starețe de la așezămintele monahale din Episcopia Oradiei, pe cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum și pe toate cadrele didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă din județul Bihor. La conferință au participat și preacuvioșii și preacucernicii părinți membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, de către un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, format din: Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău, exarh și stareț al Mănăstirii Izbuc, Preacucernicul Părinte Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Preacucernicul Părinte Ioan Balint, Protopopul Beiușului, Preacucernicul Părinte Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Vasile Popa, Protopopul Tincăi, Arhid. Nicolae Alin Herlea și Arhid. Ștefan Lakatos, în prezența Chiriarhului locului. A urmat, apoi, slujba de Te Deum, oficiată de către soborul slujitor.

Referatul conferinței a fost susținut de Părintele Dr. Ioan Codorean, directorul Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” Oradea, cu tema: „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de ani de la naștere, 20 de ani de la nașterea în cer”. În cadrul referatului au fost evidențiate o serie de aspecte legate de viața, activitatea, opera și teologia Părintelui Dumitru Stăniloae.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistențe și a felicitat pe Părintele Dr. Ioan Codorean, preot slujitor la Catedrala cu Lună și director al Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” Oradea, pentru pregătirea și prezentarea referatului, ce urmează să fie publicat în întregime în paginile revistei eparhiale „Legea Românească”. De asemenea, Ierarhul a arătat că desfășurarea conferinței preoțești semestriale de toamnă din Episcopia Oradiei, dedicată omagierii Părintelui Dumitru Stăniloae, în ziua de 3 octombrie 2013, nu este întâmplătoare, fiind cu o zi înainte de împlinirea a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui.

Comentarii Facebook


Știri recente