Conferință preoțească la Șcheii Brașovului

Preoții din Protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Săcele au participat ieri, 4 iunie, la conferința de primăvară închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Lucrările conferinței au avut loc în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, sub președinția Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Conferințele preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului au continuat marți, 4 iunie, la Brașov, după ce, la Sibiu, s-a deschis cu o zi înainte, șirul de întâlniri dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu, în prezidiu s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, pr. prof. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului și Lidia Popița-Stoicescu, soția regretatului istoric Nicolae Stoicescu.

Cele trei referate ale conferinței despre Sfinții Împărați Constantin și Elena și despre Edictul de la Mediolan din 313, au fost susținute de pr. Horia Ranga, de la Parohia Craiter-Brașov, de pr. Sebastian Dumitru Aslău de la Parohia Lunca Câlnicului, Protopopiatul Săcele, și respectiv, de Bogdan Petecilă de la Parohia Fundata, Protopiatul Bran-Zărnești.

Lansare de carte

În cadrul întâlnirii, s-a prezentat preoților brașoveni lucrarea în două volume a lui Nicolae Stoicescu, „Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor din Transilvania”, apărută la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului, sub îngrijirea IPS Mitropolit Laurențiu și a pr. prof. Vasile Oltean. Lucrarea este o adevărată enciclopedie despre istoria comunităților, a lăcașurilor de cult și a vieții bisericești din această parte a țării. „Lucrarea a fost editată de noi, dar cu o contribuție deosebită a părintelui profesor Vasile Oltean, care a reușit să adauge elemente moderne lucrării istoricului Nicolae Stoicescu. Dacă ar mai fi trăit, cu siguranță autorul ar fi adăugat aceste elemente, pe care am fost obligați să le găsim, mai ales acele referințe din mediul electronic, privind monumentele din Transilvania”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Pr. prof. Vasile Oltean a prezentat lucrarea lui Nicolae Stoicescu, primul ministru al cultelor după 1989, amintind contextul în care l-a cunoscut. „În perioada comunistă, marele cărturar Nicolae Stoicescu venea cu delegații la muzeul din Șcheii Brașovului și intra, apoi, în biserică, unde lăsa pentru preot un pomelnic. A iubit mult Ortodoxia, iar confirmarea a venit în momentul în care a fost numit ministru al cultelor. A știut cum să apere și să sprijine Biserica noastră. Vuia în sângele său sentimentul național”, a subliniat pr. Vasile Oltean.

Lidia Popița-Stoicescu a mulțumit IPS Mitropolit Laurențiu și pr. Vasile Oltean pentru inițiativa de a scoate la lumină munca uriașă a celui ce a fost un iubitor de neam și de Biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente