Conferință preoțească la Protopopiatul Hârlău

Conferințele semestriale preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Iașilor au continuat, marți, 15 mai 2012, cu întrunirea preoților din Protopopiatul Hârlău. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Hârlău, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preoții din Protopopiatul Hârlău au participat marți la conferința preoțească semestrială de primăvară prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conferința a avut loc la Centrul Social ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ din curtea Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – Hârlău și a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Dintre slujitori au făcut parte și pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, iar răspunsurile la strană au fost date de preoți ai Protopopiatului Hârlău.

În cuvântul de deschidere a conferinței preoțești, Înalt Preasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a arătat care este misiunea Bisericii în tratarea suferinței și anume aceea a purtării poverilor celor aflați în suferință și a rugăciunii neîncetate pentru aceștia: ‘Preotul este chemat să așeze suferința aproapelui în inima lui, în mâinile lui, în mod special în rugăciune și în mod tainic în Sfânta Liturghie, pentru a duce suferința și durerea la tronul Preasfintei Treimi, ca Domnul să dăruiască celor suferinzi capacitatea răbdării, în așa fel încât boala să nu se transforme în deznădejde, ci în izvor de curăție lăuntrică. Nu trebuie să uităm că de multe ori Dumnezeu ne conduce spre El și spre adevărata viață pe căi dureroase și neînțelese de noi pe moment’.

În continuare, s-au vizionat mai multe filme tematice, printre care unul privind activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iașilor, și au fost expuse diapozitive cu fotografii, ce au avut scopul de a reflecta cauzele suferinței și cum poate ea fi vindecată cu ajutorul credinței.

În cadrul conferinței, părintele Cătălin Constantin Bortă, preot misionar de caritate la Capela ‘Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’ din cadrul Centrului de Asistență și Îngrijire – Hârlău, a prezentat referatul ‘Boala și înțelegerea ei prin credință’, în care a vorbit despre originea bolii din perspectivă duhovnicească, despre sensul spiritual al bolii și despre terapeutica religioasă. ‘Ortodoxia acordă o mare importanță și valoare omului aflat în suferință, iar în acest sens Sfinții Părinți ne îndeamnă să avem pentru bolnavi mult respect, pentru că unii dintre ei, prin îndurarea bolii, dobândesc sfințenia și devin pentru noi, la rândul lor, rugători și ajutători’, a subliniat pr. Cătălin Constantin Bortă.

Conferința a continuat cu o serie de discuții pe teme administrative și legate de probleme ce țin de rânduielile tipiconale.

‘Întrucât 2012 este declarat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, tratăm cu multă seriozitate problema suferinței și a tratării ei din perspectivă duhovnicească, îndemnându-i și pe credincioși să participe la Taina Sfântului Maslu și să-i viziteze și să-i îngrijească pe cei suferinzi. Tema conferinței s-a bucurat de o atenție deosebită din partea preoților participanți, iar Înalt Preasfințitul Teofan a adus lămuriri la toate întrebările ce i-au fost adresate’, a declarat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…