Conferință preoțească la Mănăstirea Feredeu din Arhiepiscopia Aradului

Mănăstirea Feredeu a găzduit marți, 2 noiembrie, conferința preoțească de toamnă a preoților din Protopopiatul Lipova. Conferința a avut ca temă ‘Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române. Libertate, demnitate și responsabilitate’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Lucrările conferinței au fost prezidate de către Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, și s-au desfășurat, prin bunăvoința părintelui stareț Ilarion Tăucean, în biserica de jos a mănăstirii, cu hramul ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’. În debutul conferinței, preoții Aurel Jigovan, de la Parohia Barațca, și pr. Adrian Floca, de la Parohia Lupești, sub protia părintelui protopop Crinel Onea, au săvârșit slujba de Te Deum. Conferința a început cu prelegerea pr. Aurel Jigovan, de la Parohia Barațca, în care a prezentat pe larg contextul istoric al dobândirii Autocefaliei Bisericii noastre.

Libertate în comuniune

De asemenea, a evidențiat faptul că ,,unul din principiile care stau la baza Autocefaliei Bisericii noastre este libertatea în comuniune’. Pr. Adrian Floca, de la Parohia Lupești, a punctat câteva aspecte legate de perioada comunistă când preoții slujitori ai Bisericii autocefale au fost puși sub presiunea statului.

Pr. Călin Mădăluță, de la Parohia Săvârșin, a reliefat importanța cu care Biserica noastră tratează o astfel de temă, amintind de faptul că, sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au tipărit trei volume de sinteze despre autocefalie. Părintele vicar Iacob Bupte a adus câteva completări la tema dezbătută, arătând faptul că libertatea pe care o avem ca Biserică autocefală implică o responsabilitate din partea noastră. Lucrările conferinței au continuat cu discutarea unor probleme administrative, semnalate de pr. consilier Teodor Faur. În încheiere, IPS Timotei a apreciat calitatea lucrărilor susținute, felicitând preoții referenți pentru osteneala lor. Pr. protopop Onea Crinel a mulțumit IPS Timotei pentru grija părintească pe care a manifestat-o și de această dată față de preoții din acest protopopiat.

Comentarii Facebook


Știri recente