Conferință preoțească la Buzău

Biserica „Buna Vestire” – Banu din Buzău a găzduit, vineri, 16 mai 2014, prima întâlnire din seria conferințelor preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Întrevederea, la care au participat preoții din Protopopiatul Buzău I, a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, ierarhul locului.

Lucrările conferinței au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.

În cadrul întâlnirii, a fost susținut un referat despre Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, în context dogmatic, liturgic, istoric și pastoral, după care au avut loc discuții pe marginea temei. De asemenea, s-au dezbătut diferite aspecte de ordin administrativ și gospodăresc.

„Sfântul Sinod al Bisericii noastre a dedicat anul 2014 omagierii Tainei Sfintei Spovedanii și Tainei Sfintei Euharistii, care sunt esențiale în viața credincioșilor și a preoților […]. S-a luat o astfel de hotărâre plecând de la faptul că, în vremurile pe care le trăim, se constată, din nefericire, o tendință a însingurării omului de semenul său și, ceea ce este mai grav, de Dumnezeu, o izolare, o înstrăinare, care nu pot avea decât consecințe nefaste în viața lui spirituală. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că, în toate Eparhiile, se observă o anumită superficialitate din partea unor preoți și credincioși, cu privire la modul în care ei săvârșesc sau primesc aceste două Sfinte Taine. Nu trebuie să uităm că, în viața noastră duhovnicească, toate lucrările sfinte sunt importante, dar acestea [Sfânta Spovedanie și Sfânta Euharistie] sunt esențiale, deoarece au rol tămăduitor, vindecător, pentru credincioșii care, prin păcat, au rupt comuniunea cu Dumnezeu. De aceea, Spovedania a fost numită o renaștere spirituală, care, urmată fiind de „medicamentul nemuririi” – Sfânta Împărtășanie – are darul de a-l împăca pe om cu Dumnezeu, de a-i tămădui bolile sufletești, provocate de păcat, și de a-l uni cu Mântuitorul Hristos, în perspectiva vieții veșnice”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Întrunirile preoțești semestriale de primăvară vor continua, în perioada următoare, și în celelalte protopopiate din județele Buzău și Vrancea.

Comentarii Facebook


Știri recente