Conferința preoțească la Botoșani

Reactivarea rolului misionar al cărții a fost scopul conferinței preoțești desfășurată, ieri, 16 noiembrie, la Botoșani, cu tema „Bibliotecile parohiale-mijloc de misiune în parohii”.

Această conferintă a fost precedată de săvârsirea slujbei Sfintei Liturghii în Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” de catre Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de 16 preoți și diaconi, din care a făcut parte protos. Hrisostom Rădășanu, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoșani, informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În cadrul acestei slujbe, Sergiu Gavriliu a fost hirotonit diacon. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre chemarea și urmarea Mântuitorului Iisus Hristos, pornind de la modelul pe care îl reprezintă Sf. Ap. Matei, prăznuit ieri de Biserica Ortodoxă. „A te duce după Hristos, a-I asculta cuvântul înseamnă a-ți deschide inima și mintea spre un Domn, o credință, un Botez, un Dumnezeu și Tată al tuturor”, a explicat IPS Teofan, care a mai spus credincioșilor prezenți câteva cuvinte despre Postul Crăciunului.

A urmat ședința preoțească cu tema: „Bibliotecile parohiale, mijloc de misiune în parohii”, care a avut loc în sala de ședințe a parohiei „Sf. Ioan Botezătorul”, a fost prezentată de pr. Petru Fercal, de la parohia „Sf. Ioan Botezătorul’ și prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a afirmat că obiectivul de reactivare a rolului misionar al cărții poate fi realizat sub două aspecte.

Părintele Protopop de Botoșani, Lucian Leonte, a oferit amănunte pentru Radio TRINITAS: „Obiectivul este să punem la dispoziția credincioșilor cărți pe care să le poată cumpăra, sau în situația în care cineva nu își poate permite să cumpere vreo carte, să împrumutăm această carte din biblioteca parohiei. Efectiv m-a surprins modul în care Înaltpreasfințitul a pus problema, atât de simplu și de ușor de îndeplinit de fiecare preot, chiar pentru o parohie săracă. Să zicem ca sunt 15 cărți într-o bibliotecă de parohie săracă, a spus Înaltpreasfinția Sa, acelea trebuie duse din casă în casă, citite, și apoi Dumnezeu ajută să crească și biblioteca, și numărul de cititori.”

Conferința cu preoții din acest protopopiat s-a desfășurat în complexul parohial „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde înaintea începerii lucrărilor Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie.

După conferință, Înaltpreasfinția Sa a efectuat vizite la alte două parohii din oraș, cărora le-a oferit câte un sfânt antimis.

Comentarii Facebook


Știri recente