Conferință preoțească în Protopopiatul Dorohoi

Luni, 30 aprilie 2012, a început seria conferințelor semestriale de primăvară din Arhiepiscopia Iașilor cu întrunirea preoților din Protopopiatul Dorohoi. Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Dorohoi. Dintre slujitori au făcut parte pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, și diac. Nicolae Hulpoi, director Doxologia Media. Răspunsurile la strană au fost date de preoții Protopopiatului Dorohoi.

După Sfânta Liturghie, la sediul Protopopiatului Dorohoi a avut loc prima conferință preoțească de primăvară a Arhiepiscopiei Iașilor din acest an. Întrunirea preoților din Protopopiatul Dorohoi a avut tema ‘Suferința și modul în care Biserica se implică în tratarea bolilor trupești’, fiind prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În cuvântul de deschidere, Înalt Preasfinția Sa a arătat dificultatea temei conferinței: ‘Din întregul ansamblu al problemelor legate de boală, de medicină, de bolnavi, de suferință, am ales cel mai greu subiect și anume înțelegerea suferinței. Răspunsul la întrebarea de ce suferă omul nu va primi probabil răspunsul cel pe care logica umană, mintea omului și năzuința lui îl așteaptă. Noi, ca și preoți, ca și arhierei, ca și creștini botezați în numele Preasfintei Treimi, nu avem altă soluție decât să căutăm Crucea Domnului Hristos și, aflându-ne la picioarele Mântuitorului ce a luat asupra Sa suferința umanității și a fiecărei persoane în parte, să primim frânturi de răspuns prin credință. Este foarte greu să ne raportăm la suferința altuia, dar trebuie să știm că nu există o altă persoană în cadrul unei comunități care să aibă un mandat mai clar pentru a prelua și a înțelege suferința de lângă el decât preotul’.

În continuare au fost rulate mai multe filme, printre care unul privind activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iașilor, și au fost expuse mai multe diapozitive cu fotografii tematice, ce au avut scopul de a reflecta cauzele suferinței și cum poate ea fi vindecată cu ajutorul credinței. Părintele Teodor Ciurariu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Municipal din Dorohoi, a prezentat referatul ‘Misiunea preotului în medicina paliativă: suferința și înțelegerea ei prin credință’, care a tratat implicarea preotului în îngrijirea paliativă.

‘Cauzele suferinței sunt de cele mai multe ori probleme sufletești, de aceea un rol foarte important în tratarea bolii îl reprezintă Sfânta Taină a Spovedaniei și împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Discuțiile despre asumarea suferinței, atât cu persoana bolnavă, cât și cu familia acestuia, sunt, de asemenea, foarte importante’, a subliniat pr. Teodor Ciurariu. Conferința a continuat cu o serie de discuții și s-a încheiat cu audiențele primite de IPS Teofan. Totodată, în cadrul întrunirii, preoții prezenți au putut achiziționa cărți ce tratează problema suferinței din perspectivă teologică.

‘Tema acestei prime conferințe a fost aleasă în cadrul problematicii generale lansate cu ocazia Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor și a dezbătut rolul și sensul suferinței privite din perspectiva credinței. Părintele Teodor Ciurariu a prezentat în referatul său mai multe studii de caz privind îngrijirea paliativă din punctul de vedere al preotului misionar, care s-au bucurat de o atenție deosebită din partea preoților participanți’, a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente