Conferință preoțească în Arhiepiscopia Sibiului

În Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu a avut loc luni, 1 noiembrie, conferința preoțească de toamnă cu tema ‘Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Prima parte a conferinței a fost marcată de prezentarea referatelor din partea fiecărui protopopiat, cu privire la contextul istoric al proclamării Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Românești.

La conferință au participat preoții din protopopiatele Sibiu, Avrig, Agnita și Săliște, iar prezidiul a fost format din Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa, protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton, protopopul de Agnita, părintele Ioan Jurca și protopopul de Săliște, părintele Ioan Ciocan.

Autocefalie înainte de 1885

După prezentarea referatelor, părintele Mircea Păcurariu a ținut o alocuțiune în care a prezentat pe scurt semnificațiile termenului ‘autocefalie’, implicațiile proclamării Autocefaliei Bisericilor locale, încă din vechime, precum și contextul istoric al declarării Autocefaliei Bisericilor naționale. Apoi, părintele profesor Păcurariu a făcut referire la situația Bisericilor locale din statele medievale românești și relațiile acestora cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol de-a lungul istoriei, situație privilegiată care a facilitat recunoașterea Autocefaliei românești. ‘Am avut de atât timp o autocefalie, dar aveam nevoie de o recunoaștere formală a ei din partea Patriarhiei Ecumenice. Acest lucru s-a pus în vedere mai ales după eliminarea regimului turco-fanariot din 1821 și revenirea la domniile pământene, cum se numeau atunci, când o serie de patrioți au cerut acest lucru. În Regulamente Organice se precizau anumite lucruri care arătau că Biserica noastră trebuie să fie considerată ca o Biserică autocefală’, a spus părintele Mircea Păcurariu.

‘Biserica-soră’

În continuare, părintele academician a prezentat pe larg situația Bisericii românești din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza și proclamarea autocefaliei ei în Constituția din 1866, relațiile tensionate cu Patriarhia Ecumenică din această perioadă și după proclamarea independenței României din 1877, demersurile din 1882 prin care se cerea recunoașterea autocefaliei, obținută abia în 1885.

Conferința s-a încheiat cu alocuțiunea Înalt Preasfințitului Laurențiu, în care a prezentat relațiile actuale cu Patriarhia Ecumenică, în perspectiva vizitei recente la București a Sanctității Sale Bartolomeu al Constantinopolului. ‘În toate cuvântările Sanctității Sale rostite la București, a mărturisit că s-a simțit foarte bine în Biserica-soră. Este pentru prima dată când s-a exprimat în acest fel’, a spus IPS Laurențiu.

La final, preoții au avut câteva intervenții și au adresat întrebări IPS Laurențiu, iar întâlnirea s-a încheiat cu discuții referitoare la diverse probleme organizatorice.

Comentarii Facebook


Știri recente