Conferință preoțească dedicată Tainei Sfântului Maslu în Episcopia Oradiei

Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în ședința sa de lucru din 7 martie 2011, potrivit căreia la nivelul Patriarhiei Române anul 2012 a fost declarat „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a desfășurat, în ziua de marți, 15 mai 2012, în biserica „Sfânta Treime” din Nucet, Conferința preoțească semestrială de primăvară, cu tema: „2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”.

Conferința, prezidată de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a reunit pe toți preoții parohi și slujitori, preoții misionari și de caritate, din cuprinsul celor patru Protopopiate ale Eparhiei, potrivit Pr. Cristian Rus.

Conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, în biserica „Sfânta Treime” din Nucet, de către un sobor de preoți și diaconi, format din: PC Prot. Dorel Rus, Protopopul Oradiei, PC Prot. Ioan Balint, Protopopul Beiușului, PC Prot. Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, PC Prot. Vasile Popa, Protopopul Tincăi, PC Pr. Ioan Chira, parohul din Nucet, Arhid. Sebastian Lakatos și Arhid. Nicolae Alin Herlea, în prezența Chiriarhului locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, potrivit programului prestabilit al conferinței, au fost susținute mai multe cuvântări. Astfel, după citirea pericopei evanghelice, PC Pr. Dragomir Balotă, parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Oradea și secretar al Protopopiatului Oradea a susținut omilia cu tema: „Îngrijirea bolnavilor în Biserica Ortodoxă”. În timpul împărtășirii soborului slujitor, PC Pr. Antin Purle, de la parohia Lunca, Protopopiatul Beiuș, a ținut un cuvânt de învățătură intitulat: „Taina Sfântului Maslu. Temeiuri biblice. Mărturia Sfintei Tradiții. Evoluție istorică”. După Sfânta Liturghie, PC Pr. Constantin Filip, de la parohia Cuzap, Protopopiatul Marghita, a rostit o cuvântare ocazională cu titlul: „Îngrijirea bolnavilor în Biserica Ortodoxă Română. Trecut. Prezent. Perspective”.

A urmat apoi slujba de Te Deum, oficiată de către soborul slujitor și susținerea conferinței propriu-zise de către PC Pr. Mihail Vancea, de la parohia Husasău de Tinca, Protopopiatul Tinca, cu tema: „2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistențe și a felicitat pe cei patru părinți conferențiari pentru frumoasele prezentări: „Nu întâmplător am ales să organizăm conferința semestrială de primăvară din acest an, 2012, având ca temă „Taina Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor”, la Nucet, aproape de granița cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, la marginea Țării Moților, deoarece, așa cum se știe, în acest orășel, dar și în localitatea învecinată, Băița, există două așezăminte unde oamenii își caută sănătatea. (…) Dacă Taina Sfântului Botez și Taina Mirungerii sunt unice, se administrează o singură dată în viața unui om, Taina Spovedaniei, Taina Sfintei Euharistii și Taina Sfântului Maslu se repetă de mai multe ori în viață, pentru că, pe parcursul vieții noastre pământești, căzând, avem nevoie să ne ridicăm, suferind, avem nevoie să primim mângâiere, îmbolnăvindu-ne, avem nevoie de vindecare, atât a sufletului, cât și a trupului (…) Îndemnul nostru către preacucerniciile voastre este ca, în perspectiva continuării lucrării filantropice a Bisericii noastre dreptmăritoare, să ne antrenăm cât mai mulți, preoți și credincioși împreună, în marea lucrare de ajutorare a celor suferinzi, a celor bolnavi, a celor aflați în lipsuri și nevoi, devenind „mâinile” aducătoare de alinare ale Mântuitorului Iisus Hristos, în această lume plină de suferință și neputință.”

„Vă mulțumim tuturor că ați venit astăzi, aici, la Nucet, spre a fi împreună cu noi și a ne bucura împreună de binecuvântarea lui Dumnezeu, și vă dorim multă sănătate, vindecare celor bolnavi, multe bucurii duhovnicești, pace, har, milă și ajutor de la Dumnezeu Cel în Sfânta Treime lăudat și mărit”, a mai spus Preasfinția Sa.

La finalul lucrărilor conferinței, părintele paroh de la Nucet a invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente