Conferință preoțească dedicată Sfinților Împărați Constantin și Elena în Episcopia Oradiei

Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în ședința sa de lucru din 7 noiembrie 2011, potrivit căreia la nivelul Patriarhiei Române anul 2013 a fost declarat „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a desfășurat, în ziua de joi, 6 iunie 2013, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Conferința preoțească pastoral-misionară semestrială de primăvară, sub genericul: „2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română”, după cum ne-a mărturisit Pr. Cristian Rus.

Conferința, prezidată de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a reunit pe toți preoții parohi și slujitori, preoții misionari și de caritate, din cuprinsul celor patru Protopopiate ale Eparhiei: Protopopiatul Oradea, Protopopiatul Beiuș, Protopopiatul Marghita și Protopopiatul Tinca. La conferință au participat și preacuvioșii și preacucernicii părinți membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, de către un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, format din: Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău, exarh și stareț al Mănăstirii Izbuc, Preacucernicul Părinte Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Preacucernicul Părinte Ioan Balint, Protopopul Beiușului, Preacucernicul Părinte Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Vasile Popa, Protopopul Tincăi, Arhid. Ștefan Lakatos și Arhid. Nicolae Alin Herlea, în prezența Chiriarhului locului. În cadrul slujbei a fost pomenit, la ectenia pentru cei adormiți, Părintele Mihai Sălăjan de la parohia Tăut, Protopopiatul Tinca, trecut de curând la cele veșnice. În memoria sa, la încheierea conferinței, a fost ținut un moment de reculegere. A urmat, apoi, slujba de Te Deum, oficiată de către soborul slujitor.

Referatul conferinței a fost pregătit de PC Pr. Prof. Univ. Dr. Marius Țepelea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, și prezentat de PC Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, cadru didactic la aceeași facultate, cu tema: „Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii”. În cadrul referatului, a fost subliniat aportul decisiv al Sfântului Împărat Constantin cel Mare la încetarea persecuțiilor împotriva creștinilor din Imperiul Roman și acordarea libertății de exprimare și manifestare a Creștinismului, prin Edictul de la Mediolanum, din anul 313. De asemenea, a fost pus în evidență efortul ctitoricesc al Sfinților Împărați Constantin și Elena, prin construirea de nenumărate biserici, dar și contribuția lor la susținerea și dezvoltarea educației creștine și a lucrării sociale a Bisericii.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistențe și a felicitat pe Părintele Prof. Univ. Dr. Marius Țepelea și pe Părintele Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, pentru pregătirea și prezentarea referatului:

„Împlinindu-se 1700 de ani de la Edictul din Mediolanum, care a dat libertate Creștinismului în Imperiul Roman, anul acesta, 2013, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Autocefale ca „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Îi cinstim pe Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii și de Dumnezeu încununați, în mod cu totul deosebit în Biserica noastră, deoarece poporul român are o legătură specială, spirituală și chiar de sânge cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. Sfântul Împărat Constantin s-a născut la Naisus, în sudul Dunării, în Dacia Mediteranea, pe pământurile locuite de strămoșii noștri daco-romani, de tracii și dacii romanizați, în sânul cărora a văzut lumina zilei cel care avea să devină Marele și Sfântul Constantin, primul împărat creștin.”

„Acesta este și motivul pentru care conferința preoțească pastoral-misionară de primăvară, întâlnirea noastră festivă și solemnă în același timp, este organizată aici, în noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, amintindu-ne de gesturile mari ctitoricești pe care Sfântul Împărat Constantin le-a făcut și serbându-l pe primul împărat creștin al lumii, dar și primul nostru împărat creștin, al românilor, al urmașilor daco-romanilor creștinați, care au viețuit în nordul și sudul Dunării, și ai căror urmași trăiesc până astăzi în aceste fericite și binecuvântate teritorii, în tot ceea ce constituie, de fapt, vatra etnogenezei noastre românești.”

Comentarii Facebook


Știri recente