Conferință pentru diseminarea rezultatelor din cadrul proiectului SOCIAL: Vor fi înființate două întreprinderi sociale pentru incluziunea foștilor deținuți

Două întreprinderi sociale destinate reintegrării foștilor deținuți pe piața forței de muncă vor fi deschise în Timișoara și Craiova. Necesitatea și eficiența implementării acestui obiectiv pentru incluziunea socială a celor eliberați din detenție au fost evidențiate la Conferința națională de diseminare a rezultatelor din cadrul proiectului SOCIAL, care s-a desfășurat ieri, 24 februarie, în Sala ‘I.L. Caragiale’ a Hotelului Ramada Majestic din București, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Evenimentul a reunit experți internaționali din domeniul economiei sociale, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai Patriarhiei Române, ai ONG-urilor din cadrul Federației Filantropia și ai celor cinci instituții italiene implicate în proiectul ‘SOCIAL – Strategia de Ocupare și Calificare prin Învățare și Activități pentru Libertate’, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU.

Scopul conferinței a fost prezentarea rezultatelor studiului de fezabilitate privind implementarea măsurilor de tip ‘economie socială’ pentru incluziunea socială a foștilor deținuți. În cadrul evenimentului, au fost evidențiate rezultatele proiectului, modelele de bună practică din Italia și a fost detaliată metodologia de lucru pentru reintegrarea socială și profesională a foștilor deținuți prin intermediul structurilor economice de tip întreprindere socială. ‘Până în momentul de față, concluziile sunt pozitive, întrucât activitățile desfășurate au fost implementate respectând atât termenii, cât și obiectivele propuse. Vorbind astăzi despre diseminarea rezultatelor studiului de fezabilitate, vorbim de fapt despre o cercetare extinsă, efectuată pe mai multe planuri, în care s-a căutat să se adapteze, pe de o parte, experiența partenerilor italieni în domeniul economiei sociale, iar pe de altă parte, capacitatea societății românești de a se adapta și a implementa astfel de modele de reintegrare socială. Prezentările din cadrul acestei întâlniri au vizat, în special, metodologia de reintegrare și pașii pe care îi vom urma în înființarea celor două întreprinderi de economie socială’, ne-a declarat părintele consilier patriarhal Dorel Moțoc, coordonator programe europene în cadrul Sectorului Social-filantropic al Patriarhiei Române.

20 de foști deținuți vor fi angajați în cele două întreprinderi sociale

În urma cercetărilor efectuate pe parcursul celor aproape opt luni de când a fost lansat proiectul, s-a considerat că cel mai potrivit domeniu, în care pot funcționa cele două întreprinderi de economie socială, este cel al patiseriei și panificației, deoarece prezintă o serie de avantaje care asigură succesul proiectului. ‘Cele două brutării pe care le vom dezvolta în Timișoara și Craiova sunt două idei de afaceri care au fost considerate fezabile și optime de a fi implementate pentru că au piață de desfacere, sunt relativ ușor de administrat și putem pregăti pentru ele pe viitorii beneficiari încă din perioada detenției’, ne-a declarat diac. Cosmin Grigorescu, director executiv al Federației Filantropia. În administrarea celor două întreprinderi vor fi implicate Fundația Filantropia din Timișoara și Asociația Vasiliada din Craiova, datorită experienței lor în activitatea cu deținuții și a conectării lor la realitățile pieței, atât din punct de vedere al consumului, cât și al ofertei de muncă. În cadrul celor două întreprinderi vor fi angajați 20 de foști deținuți, din cei 200 care sunt formați profesional în cadrul proiectului și care vor fi ajutați, de asemenea, să se reintegreze pe piața forței de muncă, în diferite domenii.

Comentarii Facebook


Știri recente