Conferință pastorală în Caransebeș

Preoții și diaconii din Protopopiatul Caransebeș s-au întrunit joi, 22 noiembrie, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului pentru a participa la conferința pastoral-misionară de toamnă. Tema conferinței a fost dedicată mitropolitului Andrei Șaguna și relațiilor sale cu Banatul, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Lucrările conferinței pastoral-misionare de toamnă a preoților din Protopopiatul Caransebeș au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. „În această perioadă de început a Postului Crăciunului, după sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, susținem aceste conferințe preoțești în cele patru protopopiate ale eparhiei noastre și, bineînțeles, înainte de desfășurarea acestora, slujim Sfânta Liturghie cu toți preoții, astfel încât să avem comuniune euharistică și să fim mai aproape unii de alții, pregătindu-ne pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos. Avem deja o tradiție în Episcopia Caransebeșului ca în fiecare Post al Crăciunului să slujim Sfânta Liturghie cu preoții din episcopia noastră. Ne-am bucurat de prezența tuturor preoților și de faptul că tema conferinței este închinată mitropolitului sfânt al Transilvaniei, Andrei Șaguna, și relațiilor sale cu Banatul, în special cu Episcopia Caransebeșului”, a precizat PS Episcop Lucian.

Vechimea relațiilor mitropolitului Andrei Șaguna cu Episcopia Caransebeșului

În partea a doua a zilei s-a desfășurat în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului conferința preoțească de toamnă. Pr. dr. Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului, a arătat vechimea legăturilor dintre Sfântul mitropolit Andrei Șaguna și Episcopia Caransebeșului. „Relațiile nu se mărginesc doar la legăturile canonice firești dintre Mitropolia de la Sibiu și Episcopia Caransebeșului, înființată în anul 1865. Încă din timpul studiilor la Vârșeț, mitropolitul Andrei Șaguna venea des la Oravița, oraș însemnat al eparhiei noastre, unde locuia o mătușă a sa, Alexandra Șaguna. Istoriografia consemnează că arhimandritul de atunci Andrei Șaguna a vizitat în anul 1843 biserica din Vrani, participând la târnosirea acesteia. După numirea ca mitropolit în anul 1866, mitropolitul Andrei Șaguna a vizitat Episcopia Caransebeșului și pe primul episcop al acesteia, Ioan Popasu, despre care se știe că era un colaborator apropiat. În cadrul întrunirii au mai fost și alte probleme. „Pe lângă dezbaterea temei conferinței și luările de cuvânt s-au făcut și comunicările administrative, atât din partea protopopiatului, cât și din partea Preasfințitului Lucian, care a pus la inima tuturor preoților cele ce trebuie împlinite acum la sfârșit de an și mai ales în această perioadă deosebită în care ne pregătim de Sfintele Sărbători”, a declarat pr. protopop Liviu Drăgan. În perioada următoare vor fi organizate conferințe preoțești de toamnă și în celelalte trei protopopiate ale eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente