Conferinta pastorala a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor s-a incheiat

Conferinta pastorala anuala a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor s-a incheiat in aceasta dupa amiaza. Sub presedintia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, astazi au avut loc la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi ultimele dezbateri ale conferintei pe tema ‘Biserica Ortodoxa Romana si integrarea europeana. Exigente, probleme si perspective’. Incepand de luni, 21 august a.c., peste 1000 de preoti din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor au incercat sa gaseasca solutii pentru a pregati credinciosii sa faca fata schimbarilor sociale si economice determinate de integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Dupa oficierea Sf. Liturghii a fost prezentat pentru a doua oara ghidul catehetic ‘Hristos Impartasit Copiilor’, prezentare facuta de catre parintele Diacon Mihai Pavel, manager pentru Dezvoltare in cadul World Vision Romania, iar apoi au continuat dezbaterile pe tema din acest an a conferintei pastorale. La lucrarile de astazi a fost prezent si Raul Radoi, consilier pentru integrare europeana in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acesta a subliniat faptul ca tara noastra trebuie sa faca eforturi mari pentru a se ridica la standardele impuse de catre Uniunea Europeana, dar ca toate aceste eforturi nu pot aduce decat avantaje Romaniei: ‘Europa nu este un joc de societate cu stegulete colorate, ci se dovedeste a fi un catalizator pentru inevitabilul reformarii si modernizarii noastre economice, administrative, sociale si politice, asa cum a fost ea si pentru Portugalia, Spania, Grecia, Ungaria, Polonia sau Irlanda. Aderarea la setul de valori europene este principalul avantaj al integrarii europene a Romaniei’.

Raul Radoi a tinut sa precizeze faptul ca multi dintre romani si-au facut o impresie negativa gresita despre Uniunea Europeana pentru ca nu cunosc indeajuns prioritatile si politica Uniunii: ‘Nu trebuie sa ne temem de Europa. In Europa totul se negociaza, se accepta si se agreaza. Totul este consensual, iar de aici rezulta in mod direct lipsa de veridicitate a atribuirii celor rele, insucceselor Europei. Este fals sa spunem ca nu ne vom mai bucura de savuroasele noastre produse traditionale, ci trebuie doar sa ne invatam producatorii cum sa procedeze pentru a le putea vinde sub denumirile noastre proprii in toata Europa. Europa are in centru respectarea demnitatii umane si aceasta este valoarea cea mai intens prezervata in constructia europeana’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…