Conferința pastoral-misionară de toamnă în Protopopiatul Râmnicu Vâlcea

În Sala de conferințe „Iosif Gafton Episcopul” a Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului s-au desfășurat astăzi, 1 noiembrie, lucrările Conferinței pastoral-misionare de toamnă din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea dedicate „Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului. Conferința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. La lucrările conferinței au luat parte și membrii Permanenței Eparhiale împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Înaintea deschiderii lucrărilor conferinței preoțești, începând cu ora 8:00, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, care i-a binecuvântat pe preoții și credincioșii prezenți.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul Gheorghe Claudiu Dinescu , absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, iar părintele diacon Ioan Cosmin Dumitrana a fost hirotonit preot pe seama bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Budele Săscioara, Protopopiatul Horezu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Vartolomeu Stănescu, Episcopul Râmnicului (1920-1938), la împlinirea a 57 de ani de la trecerea la Domnul.

Lucrările conferinței au început la orele 10:00 cu slujba de Te-Deum, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim.

În cadrul conferinței, au fost prezentate referatele Părintelui Silviu Cîrstea de la Parohia Blidari, cu tema „Slujba Sfintei Taine a Botezului – semnificație teologică și existențială. Botezul copiilor în familii mixte din punct de vedere interconfesional” și a Părintelui Ilie Ceapă de la Parohia Călimănești I, cu tema „Slujba Sfintei Taine a Cununiei – semnificație teologică și existențială. Problema familiilor mixte din punct de vedere confesional și interreligios”.

Referenții au subliniat locul aparte pe care îl ocupă Taina Sfântului Botez și Taina Sfintei Cununii în viața Bisericii Ortodoxe și au analizat modul în care Sfântul Botez este prezentat în textele scripturistice ale Vechiului și Noului Testament evidențiind relația indisolubilă dintre acestea, dar mai ales modul în care etapa prefigurărilor este împlinită prin Întruparea, Moartea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Tot în cadrul lucrărilor, au fost abordate și probleme curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului. Referitor la temele discutate PS Emilian a subliniat: „Nădăjduim că discuțiile pe marginea celor două teme au fost utile și au adus multe lămuriri pentru ca preoții să poată rezolva cazurile din parohiile lor cu care se întâlnesc și care necesită rezolvarea lor.”

În încheierea lucrărilor conferinței preoțești Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română și i-a îndemnat pe părinții slujitori să intensifice și să mediatizeze activitățile social-filantropice și culturale la nivelul fiecărei parohii. „Am adus la cunoștința preoților și au fost distribuite preoților din Protopopiatul Rm. Vâlcea Pastorala Sfântului Sinod specială pentru anul omagial al Sfântului Botez și a Sfintei Cununii care se va citi în prima duminică din postul Nașterii Domnului. În pastorală sunt prezentate cele două teme ale anului în curs dar și activitățile social-filantropice și educațional-culturale desfășurate în Patriarhia Română și necesitatea intensificării operei social-filantropice la nivel de parohie și la nivel de eparhie”, a spus Preasfinția Sa.

La finalul întâlnirii, Pr. Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a prezentat proiectul de catehizare a adulților intitulat „Calea”, proiect ce are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creștine.

Următoarele conferințe preoțești din Arhiepiscopia Râmnicului vor avea loc în zilele de 3 noiembrie la Biserica „Nașterea Maicii Domului” din Horezu și va reuni preoții din Protopopiatul Horezu și în data de 7 noiembrie Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Drăgășani.

Comentarii Facebook


Știri recente