Conferință pastoral-misionară de toamnă în Protoieria Horezu

La Horezu a avut loc astăzi, 3 noiembrie, a doua conferință pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”, și a reunit preoții din Protopopiatul Horezu, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșită în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele diacon Gheorghe Claudiu Dinescu a fost hirotonit preot pe seama bisericii „Înălțarea Domnului” din Parohia Găujani, din comuna Boișoara, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

După slujbă, lucrările conferinței au continuat în Sala de ședințe a protopopiatului sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, care în cuvântul de învățătură rostit la final, a rezumat tema conferinței, vorbind celor prezenți despre importanța pastoral-misionară a Tainei Sfintei Cununii, rolul social-comunitar și implicațiile ei în înnoirea spiritualității contemporane.

În cadrul ședinței, preoții desemnați au prezentat referate pe tema Tainei Sfintei Cununii, subliniind rolul special pe care îl ocupă Nunta în viața Bisericii Ortodoxe. Au fost dezbătute subiectele: „Taina Cununiei în Sfânta Scriptură: prefigurare în Vechiul Testament și realitate în Noul Testament” și „Problema familiilor mixte din punct de vedere confesional și interreligios”, referenții reliefând aspecte ale Cununiei în perioada patristică și în teologia contemporană în baza textelor scripturistice ale Vechiului și Noului Testament din Sfânta Scriptură, fiind evidențiată astfel relația indisolubilă dintre acestea, precum și modul în care etapa prefigurărilor este împlinită prin lucrarea de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos.

Partea a doua a conferinței a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice pentru a sprijini familiile creștine defavorizate, și prin dezvoltarea activităților tradiționale cultural-educative pentru atragerea și formarea copiilor și a tinerilor în spiritul creștin ortodox.

În cuvântul Său, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a subliniat problematica legată de Taina Sfântei Cununii, accentuând anumite elemente de simbolism și ritual ce trebuiesc reținute de către preoții slujitori din temele dezbătute. De asemenea, Preasfinția Sa le-a reamintit preoților din Protoieria Horezu, Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în ședința de lucru din 17 februarie 2011, cu privire la declararea anului 2012 ca „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”.

La finalul întâlnirii, Pr. Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a prezentat proiectul de catehizare a adulților intitulat „Calea”, proiect ce are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creștine.

Ultima conferință preoțească din Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc în data de 7 noiembrie la Biserica „Adormirea Maicii Domului” din Drăgășani și va reuni preoții din Protopopiatul Drăgășani.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…