Conferința pastoral-misionară de toamnă în Protoieria Horezu

La Horezu a avut loc astăzi, 5 noiembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a doua conferință pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, și a reunit preoții din Protopopiatul Horezu, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei de către Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, lucrările conferinței au continuat în Sala de ședințe a protopopiatului sub președinția Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul. La eveniment au fost prezenți și părintele Emilian Groșenoiu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului și părintele Constantin Cârstea, consilier cultural al eparhiei râmnicene.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ierodiacon Vasile Lucian Florin Mihon de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” Gruiul Lupului a fost hirotonit întru ieromonah pe seama acestei chinovii.

În cadrul ședinței, preoții desemnați au prezentat șase referate pe tema Tainei Sfântului Maslu: – „Taina Sf. Maslu – Catehizarea credincioșilor”, – „Taina Sf. Maslu – Lucrarea pastorală a Bisericii și slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor” și „Taina Sf. Maslu – Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii și slujitorilor ei”.

Partea a doua a conferinței a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice și dezvoltarea activităților tradiționale cultural-educative pentru atragerea și formarea copiilor și a tinerilor în spiritul creștin ortodox. Părintele vicar Emilian Groșenoiu a prezentat Pastorala care se va citi în prima duminică din Postul Nașterii Domnului, pe 18 noiembrie 2012, în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română. În pastorală sunt îndemnați monahii și preoții să se implice mai mult în ajutorarea bolnavilor și a celor nevoiași.

În încheiere, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a subliniat în cuvântul Său problematica legată de Taina Sfântului Maslu, accentuând anumite elemente de simbolism și ritual ce trebuiesc reținute de către preoții slujitori din temele dezbătute și evidențiind locul special pe care îl ocupă această taină în viața creștinilor ortodocși. Deasemenea, Preasfinția Sa a prezentat hotărârile luate în Ședința de lucru a Sfântului Sinod desfășurată pe data de 29 octombrie 2012, la Reședința Patriarhală.

Ultima conferință preoțească din Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc mâine, 6 noiembrie, la Drăgășani și va reuni preoții din protopopiatul acesta.

În după-amiaza acestei zile, Preasfințitul Episcop Vicar Emilian Lovișteanul a efectuat o vizită pastoral-misionară la parohia Bărbătești, Protopopiatul Horezu, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte s-a întâlnit cu părintele paroh Gheorghe Nicolaescu, a analizat problemele pastoral-misionare, administrative și filantropice existente și a vizitat Biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” , precum și biserica filială a acestei parohii.

Comentarii Facebook


Știri recente