Conferința pastoral-misionară de toamnă în Protoieria Drăgășani

În biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Drăgășani a avut loc marți, 6 noiembrie 2012, ultima conferință pastoral-misionară de toamnă din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor” ce a reunit preoții din Protoieria Drăgășani.

Lucrările ședinței au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești și a slujbei de Te Deum de către Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii tânărul teolog Cornel Gheorghe Chiriță, absolvent al Facultății de Teologie din Craiova, a fost hirotonit întru diacon pentru biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Parohia Diculești, protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

Conferința cu tema „Taina Sfântului Maslu” a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La eveniment a fost prezent și părintele Emilian Groșenoiu, vicar al eparhiei râmnicene.

În cadrul întrunirii, preoții desemnați au prezentat trei referate în care a fost tratată Taina Sfântului Maslu: „Taina Sf. Maslu – Catehizarea credincioșilor”, Pr. Popa Romeo Georgian, Parohia Glăvile; „Taina Sf. Maslu – Lucrarea pastorală a Bisericii și slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor”, Pr. David Cîrstea, Parohia Poenari, și „Taina Sf. Maslu – Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii și slujitorilor ei”, Pr. Mehedințu Ioan Aurelian, Parohia Măciuca Popești.

Lucrările preoților referenți au avut un caracter științific, evidențiind cunoștințele teologice ale acestora, dar și experiența lor parohială. A fost prezentat Sfântul Maslu în perioada patristică și în teologia contemporană; s-a analizat semnificația teologică și existențială precum și practici neortodoxe privind săvârșirea maslului.

Tot în cadrul lucrărilor, au fost aduse în discuție și problemele curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Drăgășani, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice și culturale la nivelul fiecărei parohii.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre necesitatea ajutorării bolnavilor și a celor nevoiași, concluzionând aspectele și învățăturile ce trebuiesc reținute de către preoții slujitori în legătură cu temele dezbătute.

De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat hotărârile luate în Ședința de lucru a Sfântului Sinod desfășurată pe data de 29 octombrie 2012, la Reședința Patriarhală și a prezentat Pastorala care se va citi în prima duminică din Postul Nașterii Domnului, pe 18 noiembrie 2012, în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română. În pastorală sunt îndemnați monahii și preoții să se implice mai mult în ajutorarea bolnavilor și a celor nevoiași.

În după-amiaza zilei, Preasfințitul Episcop Vicar Emilian Lovișteanul a efectuat o vizită pastoral-misionară la Parohia Ionești II, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte s-a întâlnit cu părintele paroh Constantin C. Diaconu, a analizat problemele pastoral-misionare, administrative și filantropice existente și a vizitat Biserica parohială „Sfinții Arhangheli”, precum și centrul religios-social „Sfântul Ierarh Nicolae” al acestei parohii.

Comentarii Facebook


Știri recente