Conferința pastoral-misionară de primăvară în Protoieria Râmnicu Vâlcea

În Sala de conferințe „Iosif Episcopul” a Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului s-au desfășurat astăzi, 31 mai 2012, lucrările ultimei Conferințe pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului dedicate „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, care a reunit preoții din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, după cum informează arhiram.ro.

Lucrările conferinței au fost precedate de săvârșirea în Catedrala Arhiepiscopală a Sfintei Liturghii Arhierești și a slujbei de Te Deum de către Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujba de Te Deum a luat parte și chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a hirotonit întru preot pe părintele diacon Cristian Florin Vasile, pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Parohia Bârsoieni, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

După slujbă, începând cu orele 11:00, lucrările conferinței au continuat în Sala ‘Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului Pastoral-Cultural ‘Sf. Ierarh Calinic’ sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. La lucrările conferinței au luat parte și membrii Permanenței Eparhiale împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschiderea conferinței Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a rezumat tema conferinței, vorbind celor prezenți despre importanța pastoral-misionară a Tainei Sfântului Maslu, rolul social-comunitar și implicațiile ei în înnoirea spiritualității contemporane.

În cadrul ședinței, au fost prezentate următoarele referate pe tema Tainei Sfântului Maslu: „Aspecte omiletice în pastorația bolnavilor” – Pr. Ion Cazan de la Parohia Păușești Măglași, „Rolul terapeutic al părintelui duhovnicesc” – Pr. Daniel Manafu de la „Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Râmnicu Vâlcea, și „Activitatea social-misionară în spitale și așezăminte sociale” – Pr. Emanoil Popescu de la Parohia „Sfânta Filofteia” – Spitalul Județean Vâlcea.

Lucrările preoților referenți au avut un caracter științific, evidențiind cunoștințele teologice ale acestora, dar și experiența lor parohială. A fost prezentat Sfântul Maslu în perioada patristică și în teologia contemporană; s-a analizat semnificația teologică și existențială precum și practici neortodoxe privind săvârșirea maslului.

În partea a doua a conferinței au fost analizate problemele curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice și dezvoltarea activităților tradiționale cultural-educative pentru atragerea și formarea copiilor și a tinerilor în spiritul creștin ortodox.

În încheierea lucrărilor conferinței preoțești Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură concluzionând aspectele și învățăturile ce trebuie reținute de către preoții slujitori în legătură cu temele dezbătute.

Comentarii Facebook


Știri recente