Conferință pastoral-misionară de primăvară în Protoieria Horezu

La Horezu a avut loc astăzi, 9 iunie 2011, ultima conferință pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”, și a reunit preoții din Protopopiatul Horezu, după cum ne-a relatat arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșită în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei de către un sobor de preoți, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După slujbă, lucrările conferinței au continuat în Sala de ședințe a protopopiatului sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, care în cuvântul de învățătură rostit în deschidere, a rezumat tema conferinței, vorbind celor prezenți despre importanța pastoral-misionară a Tainei Sfântului Botez, rolul social-comunitar și implicațiile ei în înnoirea spiritualității contemporane.

În cadrul ședinței, preoții desemnați au prezentat referate cu tema „Taina Sfântului Botez”, arătând locul special pe care îl ocupă Botezul în viața Bisericii Ortodoxe. De asemenea, au fost reliefate aspecte ale Botezului în perioada patristică și în teologia contemporană în baza textelor scripturistice ale Vechiului și Noului Testament din Sfânta Scriptură, fiind evidențiată astfel relația indisolubilă dintre acestea, precum și modul în care etapa prefigurărilor este împlinită prin lucrarea de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos.

Partea a doua a conferinței a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice pentru a sprijini familiile creștine defavorizate, și prin dezvoltarea activităților tradiționale cultural-educative pentru atragerea și formarea copiilor și a tinerilor în spiritul creștin ortodox.

În încheiere, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a subliniat în cuvântul Său problematica legată de Taina Sfântului Botez, accentuând anumite elemente de simbolism și ritual ce trebuiesc reținute de către preoții slujitori din temele dezbătute. De asemenea, Preasfinția Sa le-a reamintit preoților din Protoieria Horezu, Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în ședința de lucru din 17 februarie 2011, cu privire la declararea anului 2012 ca „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente