Conferința pastoral-misionară de primăvară în Protoieria Horezu

La Horezu a avut loc astăzi, 30 mai 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a doua conferință pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, și a reunit preoții din Protopopiatul Horezu, după cum informează arhiram.ro.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei de către Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, lucrările conferinței au continuat în Sala de ședințe a protopopiatului sub președinția Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul.

În cadrul ședinței, au fost prezentate următoarele referate pe tema Tainei Sfântului Maslu: „Sfântul Maslu – prezentare biblico-patristică și istorică” – Pr. Gheorghe Nicolaescu de la Parohia Bărbătești, „Taina Sfântului Maslu – semnificație teologică și existențială” – Pr. Alexandru Daniel Popescu de la Parohia Bârlogu, și „Taina Sfântului Maslu sub aspect liturgic” – Pr. Florea Popescu de la Parohia Popești.

Partea a doua a conferinței a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice și dezvoltarea activităților tradiționale cultural-educative pentru atragerea și formarea copiilor și a tinerilor în spiritul creștin ortodox.

În încheiere, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a subliniat în cuvântul Său problematica legată de Taina Sfântului Maslu, accentuând anumite elemente de simbolism și ritual ce trebuiesc reținute de către preoții slujitori din temele dezbătute și evidențiind locul special pe care îl ocupă această taină în viața creștinilor ortodocși.

„Iată, astăzi, în cadrul conferinței am dezbătut o temă care ne-a așezat în față multe aspecte istorice, teologice și liturgice privitoare la Sfântul Maslu, Taină săvârșită în Biserica noastră de la începutul existenței acesteia. Sfântul Grigorie de Nazianz spune că „nu trebuie să apreciem orice fel de sănătate și nu trebuie să detestăm orice fel de boală”. De aceea, în cadru conferinței, am subliniat încă odată importanța și rolul preotului în parohie, în comunitățile de creștini, pentru vindecarea sufletească și trupească a credincioșilor. De asemenea am reflectat și la spusele Sfântului Ioan Gură de Aur că „Biserica este spitalul în care noi căutăm să ne vindecăm și nu este tribunal de judecată”, pentru că Mântuitorul Hristos a venit să-l vindece pe om și nu să-l judece, lăsând judecata pentru a doua Sa venire; iar noi preoții trebuie să lucrăm la vindecarea persoanei umane și la ajutorarea ei spre a câștiga viața veșnică.”, a conchis Părintele ierarh.

Ultima conferință preoțească din Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc joi, 31 mai, la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea și va reuni preoții din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente