Conferință pastoral-misionară cu preoții din Protopopiatul Herești

Astăzi, 23 noiembrie, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la Centrul eparhial pentru copii și tineret „Sf. Ioan Valahul’, din incinta sediului administrativ, s-au desfășurat lucrările conferinței pastoral-misionare a preoților din Protoieria Herești, informează Episcopia Giurgiului.

Lucrările Conferinței cu tema „650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei’ au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, de către Întâistătătorul eparhiei noastre, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La eveniment, Preasfinția Sa a fost însoțit de Pr. Buga Constantin, vicar administrativ, de Pr. Dumitrescu Nicolae, inspector eparhial, de Arhim. Irineu Iurașcu, Exarhul mănăstirilor, de Pr. Puflea Nicușor, consilier administrativ, de Pr. Popa Edmond Nicolae, consilier social, de Pr. Balaban Mihail, consilier patrimoniu, și de Protos. Teodor Șerban, secretar eparhial. După cuvântul de deschidere rostit de către Preasfinția Sa, preoții desemnați au susținut referate, în care a fost subliniat rolul hotărâtor pe care l-a avut Sf. Iachint de Vicina în orientarea religioasă spre Constantinopol, a domnitorului Țării Românești din acea vreme, Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Scrisorile repetate trimise de către domnitor împăratului bizantin Ioan V Paleologul, Sinodului Patriarhiei din Constantinopol și a patriarhului ecumenic Calist I, au dus la recunoașterea Mitropoliei Ungrovlahiei, așa cum o arată Hotărârea Sinodului Patriarhiei din Constantinopol din mai 1359.

De asemenea, cu ocazia desfășurării lucrărilor Conferinței pastoral – misionare, Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române a pus la dispoziția Episcopiei Giurgiului filmul documentar-aniversar, realizat cu prilejul împlinirii a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei, care a fost difuzat în timpul lucrărilor.

Tot în cadrul lucrărilor, au fost abordate și probleme curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Episcopiei Giurgiului și au fost prezentate modalitățile de continuare a implementării în Protoieria Herești a proiectelor educative ale Patriarhiei Române”Hristos împărtășit copiilor’ și „Alege școala’.

La final, preoții Protoieriei Herești au primit în dar din partea Preasfințitului Părinte Ambrozie lucrările „Viața și slujba Sfântului Voievod Neagoe Basarab’, „Viața și slujba Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești’ și Liturghierul, ediția în format mic pentru slujbele în sobor.

Conferința cu tema „650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei’ va continua și mâine, 24 noiembrie, și va reuni preoții din Protopopiatul Giurgiu.

Comentarii Facebook


Știri recente