Conferință pastoral-misionară cu clericii din București și Ilfov

Taina Sfântului Maslu a fost dezbătută în cadrul Conferinței pastoral-misionare cu preoții din cadrul protopopiatelor din București și Ilfov, care a avut loc, ieri, 14 mai 2012, în Aula Mare ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei. Conferința a fost condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit un cuvânt de deschidere.

După cum ne informează Ziarul Lumina, la Conferința pastoral-misionară au participat clericii din Protopopiatele I, II și III din București și din Protopopiatele Ilfov Nord și Ilfov Sud, precum și preoții de caritate din București și Ilfov. În cadrul întâlnirii au fost prezentate trei referate despre Taina Sfântului Maslu, care au expus aspecte biblico-patristice și istorice ale tainei, apoi s-au evidențiat semnificațiile teologice și existențiale și au fost arătate și diferite abateri canonico-liturgice de la săvârșirea tainei. În deschiderea lucrărilor conferinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere intitulat ‘Preoții se roagă, medicii tratează, însă Dumnezeu dăruiește vindecare’. Părintele Petre Sperlea de la Parohia Slobozia din Capitală a vorbit despre sfinții taumaturgi care au continuat în Biserică harisma vindecătoare a Apostolilor. ‘Sfinții care au tămăduit în numele lui Hristos sunt cunoscuți în Biserică sub numele de taumaturgi, iar primul sfânt cinstit de biserică cu acest nume a fost Sfântul Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei Pontului în secolul III. Sfântul Vasile cel Mare, un mare admirator al său, ne relatează că Dumnezeu îl înzestrase cu darul facerii de minuni exercitat asupra naturii, dar și asupra omului prin vindecarea de boli și alungarea demonilor, el reușind prin aceasta să transforme cetatea în care trăia dintr-una preponderent păgână într-una creștină’, a spus părintele Petre Sperlea. De asemenea, părintele a făcut și o incursiune istorică prezentând principalele centre de îngrijire a bolnavilor și bolnițe care au fost înființate din secolul al XVII-lea pe lângă schituri și mănăstiri.

Despre semnificația teologică și existențială a tainei a vorbit diaconul Cosmin Pricop, de la Parohia Delea Nouă din Capitală. ‘Hristos convertește boala și moartea și conferă vindecării valențe euharistice, ca în cazul lui Lazăr din Betania. Înainte de a-l vindeca, îi mulțumește lui Dumnezeu pentru toate și apoi îl cheamă din mormânt. De asemenea, mulți din cei vindecați de Hristos dau slavă lui Dumnezeu pentru această vindecare. Prin succesiune apostolică și prin rânduiala dumnezeiască, ucenicii Lui și mai departe arhiereii și preoții de astăzi împlinesc același fapt al vindecării trupești și al iertării păcatelor în Taina Sfântului Maslu. Vindecarea deplină și desăvârșită a fiecăruia dintre noi va fi dincolo de pragul acestei vieți. Pentru toți creștinii, Învierea este cheia hermeneutică a vieții, cu boală și suferință. În Înviere vom ști adevărata măsură a celor întâmpinate în viața pământească. Învierea este motivul de optimism al Bisericii’, a spus părintele diacon.

Despre practici canonice și mai puțin corecte

Ultimul referat, despre aspectele liturgice și practice ale Tainei Sfântului Maslu, a fost prezentat de părintele paroh Silviu Tudose, de la Parohia Ilie Gorgani din București. ‘Sfântul Maslu se săvârșește uneori în fiecare săptămână indiferent de perioada liturgică și fără o pregătire adecvată. Considerăm că și o astfel de practică nu este potrivită, existând în acest fel riscul banalizării unei slujbe atât de importante a Bisericii și transformării ei într-un mijloc de rezolvare a problemelor de zi cu zi sau a neîmplinirilor sufletești. Mai mult, ea poate fi percepută în mod magic, mai ales când există credința că participarea la un număr fix de Masluri, de obicei nouă, depinde împlinirea sau neîmplinirea unei dorințe’, a spus părintele Silviu Tudose.

În cadrul întâlnirii, participanții au văzut un film documentar realizat de televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române în colaborare cu Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor privind activitatea preoților de caritate din spitale și îngrijirea bolnavilor în centrele medicale care cooperează cu Arhiepiscopia Bucureștilor și în cabinetele medicale din parohii. La finalul conferinței, toți clericii au primit Îndrumătorul teologic, liturgic și pastoral privind Taina Sfântului Maslu, apărut la Editura ‘Cuvântul Vieții’ a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Comentarii Facebook


Știri recente