Conferința pastoral-misionară a preoților Protopopiatului Oravița

Vineri, 29 mai, a avut loc Conferința pastoral-misionară a preoților Protopopiatului Oravița. Desfășurată cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, manifestarea a debutat prin oficierea tradiționalului Tedeum, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița Montană, aflată în imediata apropiere a sediului Protopopiatului. Au slujit P.C. Pr. Solomon Dragotă de la Parohia Goruia, P.C. Pr. Irinel Dinu de la Parohia „Sf. Prooroc Ilie” Oravița Română și P.C. Pr. Martin-Păunel Juchi de la Parohia Gârliște.

La conferința care a avut ca temă „2009 – Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți sfinți capadocieni”, cu accentuarea legăturii dintre marele arhiepiscop al Cezareii Capadociei și ceilalți sfinți capadocieni, au susținut referate și au intervenit punctual mai mulți preoți din protopopiat: P.C. Pr. Iulius-Ionuț Guiman de la Parohia Sasca Montană, P.C. Pr. Vichentie Molin de la Parohia Grădinari, P.C. Pr. Ioan Virgiliu Matei de la Parohia Șușca și P.C. Pr. Cristian Florin Guiu de la Parohia Slatina Nera.

În cea de-a doua parte a întâlnirii s-au discutat aspecte ce privesc asistența socială și filantropia în viața parohială, precum și alte chestiuni administrativ-bisericești, mai ales că Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a fost însoțit de consilieri de la Centrul Eparhial: P.On. Pr. Alin Câmpean – consilier administrativ-bisericesc, P.On. Pr. Călin Ianchiș, consilier social-misionar și P.Cuv. Arhim. Constantin Timiș, exarhul mănăstirilor, care au răspuns întrebărilor celor prezenți.

După intervenția P.On. Pr. Ion Văran, protopopul Oraviței – în calitatea sa de gazdă a conferinței, cuvântul de încheiere a aparținut Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care apreciind referatele susținute, a atras atenția tuturor celor prezenți, asupra legăturii de dragoste, prietenie și frățietate dintre sfinții capadocieni, amintindu-i pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Grigorie de Nissa – fratele marelui Vasile. Preasfinția Sa a cerut preoților să pună în practică învățătura acestor mari trăitori creștini, dar mai ales să se susțină unul pe celălalt în legătura păcii și a dragostei, așa cum au făcut și Sfinții Părinți capadocieni.

La finalul conferinței, Preasfinția Sa a acordat acte de cinstire pentru doi dintre preoții Protopopiatului Oravița, care în anul 2009 împlinesc 60 de ani de viață: P.C. Pr. Ion Doru Găvădină de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Oravița Montană și P.C. Pr. Cornel Aldescu de la Parohia Cărbunari.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente