Conferința pastoral-misionară a preoților din Protopopiatul Mihăilești, Episcopia Giurgiului

Joi, 14 mai 2009, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în incinta Centrului Social „Sfânta Muceniță Filofteia’ din cadrul Parohiei Mihăilești II, s-au desfășurat lucrările Conferinței Pastoral-Misionare, sesiunea de primăvară, cu tema „Sfântul Vasile cel Mare și ceilalți Sfinți Părinți Capadocieni’, la care au participat preoții din Protoieria Mihăilești. Lucrările Conferinței prezidate de Preasfințitul Părinte Ambrozie, au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum, de către pr. protopop Stuparu Emanuel Ioan, alături de un sobor de preoți și diaconi, în biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil’ din Mihăilești. La acest eveniment Preasfințitul Părinte Ambrozie a fost însoțit de pr. Buga Constantin, vicar administrativ, de pr. Dumitrescu Nicolae, inspector eparhial, de pr. Duțu Stelian, consilier tehnic, de pr. Popa Edmond, consilier social și de pr. Gabriel Chirculeanu, consilier mass-media.

După cuvântul de deschidere rostit de către Preasfinția Sa, au fost susținute referate de către pr. Negrea Adrian de la parohia Naipu și pr. Panasiu Sorin Gabriel de la parohia Milcovăț, în care a fost subliniată contribuția Sfântului Vasile cel Mare și a celorlalți Sfinți Capadocieni la definirea și apărarea învățăturii de credință, la dezvoltarea tâlcuirii Sfintei Scripturi, la îmbogățirea tezaurului liturgic și canonic, aportul la dezvoltarea vieții monahale, ca exemplu pentru lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică actuală a Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie, toți preoții participanți au primit, ca dar din partea Preasfințitului Părinte Ambrozie, lucrarea „Sfântul Vasile cel Mare. Închinare la 1630 de ani de la săvârșirea sa’, tipărită cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa, în debutul lucrării, referinduse la marele dascăl al Bisericii, sublinia că „Opera Sfântului Vasile, evidențiată și aprofundată, ne ajută să înțelegem valoarea timpului prezent în iconomia mântuirii. Credința trăită în faptă de arhiepiscopul Cezareei Capadociei ne ajută să depășim cercul strâmt al consumerismului contemporan și să înțelegem dimensiunea spirituală a postului și a dărniciei materiale’. Volumul de studii academice dedicat Sfântului Vasile cel Mare deschide seria Studia Basiliana a publicațiilor ce vor fi dedicate anul acesta celui care a fost supranumit, în unele scrieri bisericești, „împăratul cuvintelor duhovnicești’, „lauda Bisericii’ sau „gura de foc a Duhului Sfânt’.

De asemenea, cu acest prilej au fost abordate și probleme curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul protoieriei, accentuându-se, totodată, ca fiecare preot să acționeze în mod concret, pentru a sprijini familia, pentru a atrage tinerii prin dezvoltarea de activități prezentate în Ghidul practic „Centrul parohial pentru copii și tineri”, desfășurând activități cu caracter formativ și recreativ (grupe de cateheze; cercuri de informatică, literatură, pictură, artă fotografică, muzică, folclor, teatru; tenis de masă, fotbal, volei, baschet; concursuri; dezbateri; audiții și vizionări), organizarea unor excursii și pelerinaje, realizarea unor activități filantropice în parohie.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

FOTO | Hramul Parohiei Sf. Antonie Titan – 2020

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni, 23 noiembrie 2020, Sf. Liturghie de hram la Parohia Sf. Antonie cel Mare – Titan cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie de la Iezerul…