Conferința pastoral-misionară a preoților din Protoieria III Capitală

Biserica Parohiei ‘Sfântul Ilie’ – Titan a fost gazda conferinței pastoral-misionare a preoților din Protoieria III Capitală de joi, 12 ianuarie. În contextul Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, una din temele abordate a fost dedicată importanței și necesității Sfintei Taine a Maslului. În partea a doua a conferinței s-a dezbătut actualitatea predicii, informează Ziarul Lumina.

În prima parte a conferinței, părintele Petru Andreana, slujitor la Parohia ‘Sfântul Ilie’ – Titan, a prezentat aspectele scripturistice, patristice, teologice și liturgice ale Tainei Sfântului Maslu. Această Taină este lucrarea sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești și întărirea sufletească, iar efectul Tainei depinde de credința bolnavului și de iertarea lui de către Dumnezeu. Apoi a fost prezentată importanța predicii în cadrul slujbelor liturgice, iar referențiar a fost părintele Mihai Andrei Aldea, de la Parohia ‘Sfântul Daniil Sihastrul’, care a precizat că Biserica, prin predică, trebuie să dea răspunsuri pentru vremurile de astăzi, să se arate cunoscătoare a realităților cotidiene și călăuzitoare a credincioșilor. ‘Biserica nu se poate izola în mijlocul lumii în care trăiește, astfel, trebuie să facă față tuturor încercărilor și disputelor și nu trebuie să se ascundă de ele. Avem nevoie în bisericile noastre de predici ancorate în cotidian. Credincioșii noștri au nevoie să vadă cum credința creștină se trăiește azi, aici și acum. De aceea, este nevoie ca fiecare preot să se poată exprima la nivelul predicilor sale asupra subiectelor actuale, fie că este vorba despre corupție sau nemilostivire, sănătate, criză economică, homosexualitate, politici guvernamentale, ecumenism sau alte lucruri care frământă societatea. Știm că există adesea o mare temere în abordarea unora sau altora din aceste subiecte, de unde izvorăște adesea fie ignorarea lor, fie o abordare abruptă și unilaterală. Dar când am adus mărturia Sfântului Ioan Gură de Aur despre curajul lui, am amintit că acesta a vorbit despre asemenea subiecte nu numai cu mult curaj, ci și cu dragoste și multă socoteală’, a arătat părintele Mihai Andrei Aldea.

‘Preoții revarsă peste lume puterile veacului viitor’

La conferință au mai participat: părintele protoiereu Dinu Pompiliu, arhimandritul Timotei Aioanei, Exarh cultural și Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier administrativ, părintele prof. Adrian Niculcea, de la Parohia ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Parc Titan și profesor la Facultatea de Teologie din Constanța. ‘Noi nu avem decât o singură armă: cuvântul. El reprezintă pentru noi atât scutul cu care ne apărăm, cât și sabia cu care pătrundem acolo unde putem vindeca sufletele, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel. De aceea, predica trebuie să ocupe un loc deosebit în viața preotului’, a spus părintele protoiereu Dinu Pompiliu. Părintele prof. Adrian Niculcea a subliniat că săvârșitorii sunt doar iconomi ai tainelor lui Dumnezeu, ei ‘revarsă peste lume puterile veacului viitor’, precum se arată în Epistola către evrei.

Lucrările conferinței pastoral-misionare au fost precedate de săvârșirea slujbei de Te Deum.

Comentarii Facebook


Știri recente