Ieri, 19 iunie a.c., în Aula „Patriarhul Teoctist” a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Conferința pastoral-misionară care a reunit preoții celor trei protoierii din București. Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie și de o slujbă de Te Deum, oficiate de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu slujitorii bisericilor Capitalei, la Mănăstirea Radu Vodă. PF Părinte Patriarh Daniel a evidențiat în cuvântarea sa necesitatea conștientizării de către clerul slujitor, dar și de către toți creștinii, a legăturii profunde dintre Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie. „Nicio Biserică creștină din lume nu are mai multe texte biblice în Sfânta Liturghie, precum Biserica Ortodoxă. Lectura cea mai sigură și interpretarea cea mai profundă și nuanțată a Sfintei Scripturi se face în cultul Bisericii. Au fost găsite 128 de referințe nou-testamentare și 120 vechi-testamentare, în Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă am face un exercițiu și am scrie cu roșu ceea ce este scripturistic în Liturghie, iar cu negru, ceea ce a adăugat Biserica, vom vedea cât de mult e folosită Scriptura în textul liturgic. Atât de mare este legătura între Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie, încât putem spune că ele nu sunt situate una lângă alta, ci una în alta, pentru că, în mare parte, Sfânta Scriptură este produsul comunităților în rugăciune. Conținutul comun al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii se referă direct la taina Persoanei lui Hristos, care este centrul celor două”, a spus Patriarhul României. Preafericirea Sa a ținut să sublinieze că Hristos este centrul atât al Sfintei Scripturi, cât și al Sfintei Liturghii, iar că această vedere mistagogică arată unitatea Sfintei Scripturi cu a Sfintei Liturghii. „Această raportare mistagogică este proprie Ortodoxiei. Trebuie să conștientizăm această fascinantă și binecuvântată unitate dintre Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie. Scriptura este preluată, trăită, sintetizată și oferită ca hrană duhovnicească în Sfânta Liturghie. În Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Mare, în Biserica Ortodoxă se citesc la slujbe 15 texte liturgice. Nu poți găsi nicăieri, la nici o Biserică această bogăție de referințe biblice”, a precizat Părintele Patriarh în finalul alocuțiunii sale.
Timișoara: Orașul în care va avea loc ITO inclus de revista Time în topul celor mai grozave locuri din lume
Orașul Timișoara a fost cuprins în topul celor mai grozave locuri din lume pentru anul 2023, realizat de Time Magazine. În topul realizat de revista din Statele Unite sunt cuprinse orașe precum Barcelona, Ierusalim, Vancouver…
Un bust al Regelui Ferdinand va fi inaugurat la Bălți pentru a marca Centenarul Constituției României Întregite
Un bust al Regelui Ferdinand I Întregitorul va fi inaugurat luni, 27 martie, la Bălți, în Republica Moldova. Evenimentul marchează astfel Centenarul adoptării Constituției României Întregite și a promulgării ei de către Rege. Se lucrează…
Mitropolitul Laurenţiu: Semnul Sfintei Cruci este ocrotirea noastră de când ne naștem și până murim
Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a slujit în Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul a vorbit despre importanţa Sfintei Cruci, respectiv, a însemnării cu semnul Sfintei Cruci. „Crucea este pentru noi…
Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate
Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…
Proiect Erasmus+, implementat la Hârja de Federația Filantropia
Federația Filantropia a Patriarhiei Române a desfăşurat „Activitatea de formare a lucrătorilor cu bătrânii în domeniul incluziunii sociale pe tema îmbătrânirii active și dobândirea cunoștințelor digitale de bază”, în perioada 13-17 martie. Aceasta a fost…