Conferință organizată de ASCOR Iași

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași a organizat joi, 23 februarie 2012, în Sala T17 a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, conferința cu titlul ‘Valorile și primejdiile tinereții’. Invitatul serii de dialog a fost pr. dr. Valentin Ioan Istrati, redactor-șef al Portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sala T17 a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași a fost, joi seară, neîncăpătoare pentru numeroșii studenți veniți la conferința susținută de pr. dr. Valentin Ioan Istrati. Conferința a fost deschisă de Dimitrie Răducu Barabulă, coordonatorul Departamentului Credință-Cultură din cadrul ASCOR Iași, care a făcut o scurtă introducere a temei propuse.

Invitatul și-a început prelegerea arătând importanța fiecărei trepte a vieții umane, cu avantajele și dezavantajele ei. ‘Pruncia este starea de rai a lumii, pentru că în pruncie oamenii sunt cel mai aproape de Dumnezeu și acest lucru se întâmplă prin intermediul iubirii. Pruncii sunt ca niște flori care dăruiesc frumusețe, bucurie și lumină celor din jur, fie că este cineva care să le simtă și să le privească, fie că nu, asemenea unui izvor care nu-și încetează apa cea plină de prospețime chiar când nu este nimeni să o bea. Perioada copilăriei și a adolescenței reprezintă perioada marilor schimbări, a conștiinței de a fi unic, diferit, este perioada în care omul învață să aducă ceva unic lumii prin mintea și prin lucrarea sa. Tinerețea este un imens dor de a afla mai multe, este o imensă disponibilitate, este perioada când omul are trup de matur, dar inimă de copil și acest lucru reprezintă o extraordinară șansă. Tinerețea este perioada marilor acumulări, perioada bucuriei totale. În Sfânta Scriptură se observă că cele mai mari personalități și cei mai mari sfinți și-au desăvârșit și și-au întors definitiv fața către Dumnezeu în tinerețe. Perioada tinereții târzii, a vârstei a doua, este importantă întrucât, devenind părinte, omul descoperă mai bine paternitatea lui Dumnezeu. Bătrânețea înseamnă perioada de liniștire, în care patimile scad, ambițiile își pierd din intensitate și în care omul vede cu realism care este adevăratul sens al vieții și anume nemurirea, viața veșnică, unirea cu Dumnezeu’, a spus pr. dr. Valentin Ioan Istrati.

‘Puritatea înseamnă să privești prin ochii lui Dumnezeu’

În cuvântul adresat tinerilor ascoreni, invitatul a subliniat că ‘sursa energiei pe care o au copiii și tinerii este nevinovăția, puritatea, sfințenia vieții lor. Puritatea înseamnă să privești prin ochii lui Dumnezeu, adică cu multă iubire și în finalitatea ființei. Puritatea înseamnă să vezi cu ochi curați, este începutul și sfârșitul vieții de tânăr și chiar dacă este pierdută, poate fi restaurată prin multă rugăciune și prin gândire înainte de a simți’.

Puterea schimbării este văzută ca fiind cea de a doua valoare a tinereții: ‘un tânăr, dacă se hotărăște, poate să-și schimbe complet viața într-o zi. Puterea de te schimba înseamnă și puterea stăruinței absolute pe care o are un tânăr’, a menționat pr. dr. Valentin Ioan Istrati.

Entuziasmul, cea de a treia valoare, reprezintă ‘puterea de a te arunca într-o realitate, într-o lucrare, într-o simțire nouă. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de puterea tinerilor de a se îndrăgosti, putere specifică doar lor. Îndrăgostirea este deschiderea totală a sufletului, așa încât să iubești pe cineva mai mult decât pe tine însuți, să vrei să mori decât să nu fii cu persoana iubită. Atunci când te îndrăgostești, întreaga lume este asumată de persoana iubită. Când iubești nu faci calcule, iar iubirea este cea mai mare putere de pe pământ, puterea care a transformat lumea. Toate realizările lumii au fost făcute din iubirea față de oameni, iubire care izvorăște de fapt din Dumnezeu. Puterea și energia de a căuta cu entuziasm, cu bucurie și de a te scufunda în învățăturile frumoase ale acestei lumi reprezintă pasiunea de a-ți lipi toată preocuparea, toată energia ființei de ceva sau cineva’, a adăugat pr. Istrati.

Invitatul a abordat apoi tema primejdiilor tinereții, printre care se numără primejdia iluziei, care se manifestă prin a da prea mult credit unor lucruri care nu înseamnă nimic în iconomia vieții pământești și în iconomia vieții veșnice, și primejdia patimilor trupești. ‘Tinerii au un foc interior în ei, care îi arde pe dinăuntru, și ei simt nevoia de a afla, de a ști, de a cunoaște, de a se uni cu cineva în iubire, simt nevoia de a se îndrăgosti, iar acest foc poate deveni focul iadului dacă tinerii respectivi, în loc să aleagă focul Duhului Sfânt și viața creștinească, aleg să se limiteze doar la păcatele cărnii, la păcatul desfrânării, care devine un automatism și cu timpul devine o patimă, adică un păcat cronic, un păcat cu care nu te mai poți lupta, fiind un automatism al ființei. În aceste cazuri, voința și autostăpânirea mor, iar libertatea scade la maximum și păcatul devine mai puternic decât voința însăși. Într-un fel sau altul, cei care își asumă plăcerea fără taina iubirii binecuvântată de Dumnezeu prin Taina Cununiei omoară viața din ei. Taina iubirii este taina care se consumă în ascunzimea și în nepătrunsul sufletului între doi oameni sinceri’, a precizat părintele redactor-șef.

În încheiere, pr. dr. Valentin Ioan Istrati i-a avertizat pe studenții prezenți cu privire la anturajul și prietenii cu care aleg să-și petreacă timpul și i-a îndemnat să nu neglijeze lectura și să-și aleagă mentori valoroși.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…