Conferință misionară în Basarabia

La Colegiul Pedagogic ‘Vasile Lupu’ din orașul Orhei, Basarabia, a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, o conferință dedicată tinerilor, ‘Biserica și tinerii de azi’. Evenimentul a fost organizat de arhimandritul Iov Cristea de la Mănăstirea Curchi și Sergiu Aga, parohul Bisericii ‘Sfântul Vasile de la Poiana Mărului’ din Orhei, în colaborare cu ASCOR Chișinău.

Prin această întâlnire, organizatorii doresc să nu se oprească aici, ci să continue organizarea mai multor întâlniri ale clericilor cu tinerii pentru stabilirea și întărirea legăturilor dintre tineri și Biserica Ortodoxă, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Conferinta a fost deschisă de părintele arhimandrit Iov Cristea de la Mănăstirea Curchi, care a arătat că Biserica are o atitudine plină de compasiune față de tinerii aflați astăzi pe cărări greșite. Biserica se roagă neîncetat ca aceștia, asemenea fiului rătăcitor, să se reîntoarcă la principiile morale ale creștinismului de care au ținut cont strămoșii noștri. De asemenea, părintele arhimandrit Iov Cristea a vorbit și despre bucuria pe care o oferă clericilor tinerii ce stau neclintiți în fața multor provocări ale timpului, rămânând virtuoși și responsabili, deoarece văd că rugăciunile și sfaturile lor au rod.

În continuare, Andrei Cociug, vicepreședintele Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Chișinău, a subliniat felul în care tinerii privesc astăzi Biserica. ‘Din păcate, tineretul de astăzi, din cauza societății în care trăiește, vede Biserica sub aspect sumbru sau o concepe imaginar ca o instituție în care omul păcătos nu-și poate găsi loc’, a arătat Andrei Cociug.

În cadrul conferinței, participanții au avut ocazia să vizioneze un reportaj cu părintele Ioanichie Bălan, adevărat păstor al Ortodoxiei Românești. După vizionarea reportajului, părintele paroh Sergiu Aga, de la Parohia ‘Sfântul Vasile de la Poiana Mărului’, a dat un răspuns întrebării: ‘De ce nu vin tinerii la Biserică?’ Părintele Sergiu Aga a evidențiat necesitatea unei mai mari deschideri a celor din biserici față de tinerii neinițiați, dar dornici de o relație sinceră cu Dumnezeu. ‘În lipsa acestei deschideri putem urmări exodul generațiilor tinere spre acele confesiuni ce le oferă aparent simplitate și afecțiune. Tânărul trebuie să găsească în Biserică oameni binevoitori ce ar putea să-l ajute să înțeleagă mai ușor dimensiunea spirituală profundă a Ortodoxiei, ce are drept izvor al revelației Sfânta Tradiție, și nu obiceiuri inventate sau exacerbate până la păgânism’, a precizat părintele Aga.

La sfârșitul întrunirii, toți participanții au rostit rugăciunea Tatăl nostru, iar preoții i-au invitat pe tineri să participe la Sfânta Liturghie din ziua de duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente