Conferința Libertatea noastră la Timișoara

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși (ASCOR) Timișoara a organizat vineri, 23 noiembrie, în cadrul cursului de spiritualitate închinat Postului Nașterii Domnului, conferința intitulată „Libertatea noastră”, susținută de Înalt Preasfințitul Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara, în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. La conferință au participat preoți din cuprinsul eparhiei, timișoreni de toate vârstele, dar și numeroși studenți. Întâlnirea a readus în atenția tinerilor un subiect interesant, „Libertatea noastră”, la care Înalt Preasfințitul Serafim a oferit câteva explicații, din perspectiva învățăturii pe care Biserica o propovăduiește în acest sens. „Libertatea este cel mai mare dar al lui Dumnezeu făcut omului, și poate chipul lui Dumnezeu însuși rezidă, se arată în faptul că omul este liber ca Dumnezeu. Nici Dumnezeu, după ce l-a creat pe om și l-a înzestrat cu libertate, cu voie liberă, nu îi mai suprimă libertatea, nu îl forțează, nu îl determină ca să îl asculte sau să împlinească voia Sa. Totuși, pentru a fi cu adevărat liber, omul trebuie să scape de jugul păcatelor și al patimilor, iar pentru aceasta are nevoie de o credință tare și o voință puternică”, a menționat Înalt Preasfințitul Serafim. Totodată, ierarhul a subliniat ajutorul pe care Biserica îl oferă credincioșilor prin Sfintele Taine pentru a dobândi această libertate. „Dacă avem credință, înseamnă că avem conștiința luminată și distingem între ceea ce este bine și ceea ce este rău și dacă distingem bine, înseamnă că ne vom sili, ne vom strădui să împlinim binele și să evităm răul. Dacă am săvârșit răul, Biserica ne pune la dispoziție Taina Pocăinței și Taina Sfintei Euharistii, și astfel luptăm în continuare ca să nu mai revenim la păcat sau la răul pe care l-am săvârșit. Viața creștinului este o luptă, este o angajare permanentă în săvârșirea binelui. Să încercăm așadar să facem binele, să încercăm să fim buni unii cu alții, pentru că, în fond, toată osteneala noastră creștinească, toate poruncile lui Dumnezeu se rezumă în porunca de a face binele, să iubim pe semenii noștri ca pe noi înșine, să trăim în comuniune de frățietate și dragoste, de ajutorare reciprocă, căci atunci se preamărește Dumnezeu cu adevărat și, într-adevăr, Iisus Hristos se va întrupa real și în sufletele, și în inimile noastre”, a mai precizat Înalt Preasfinția Sa.

Seria conferințelor ASCOR va continua pe întreaga perioadă a Postului Nașterii Domnului, în fiecare săptămână fiind invitați clerici și profesori de la mai multe mănăstiri și școli teologice din țară. Conferințele ASCOR se adresează tuturor celor dispuși să sacrifice două ore din timpul lor în favoarea discuțiilor teologice, duhovnicești și le dăruiesc posibilitatea de a face lumină în nelămuririle care îi frământă, prin întrebările adresate invitaților și răspunsurile primite.

Comentarii Facebook


Știri recente