Conferință la Făgăraș

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a susținut marți, 20 martie, o conferință duhovnicească în sala mare a Cercului Militar din Făgăraș, informează „Ziarul Lumina”. Intitulată ‘Postul de bucate și postul de păcate’, conferința a fost organizată de Asociația pentru Isihasm, filiala Făgăraș, în parteneriat cu protopopiatele Făgăraș I și Făgăraș II și cu sprijinul Casei de Cultură Făgăraș.

Conferința a fost a treia întâlnire duhovnicească din Postul Mare organizată de asociația și partenerii amintiți, sub genericul ‘Popasuri duhovnicești pe calea Postului Mare’. Prima conferință a avut loc pe 6 martie și l-a avut ca invitat pe pr. conf. dr. Emil Jurcan de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, care a vorbit despre ‘Maturitatea lui Hristos’. A doua conferință duhovnicească a fost organizată pe 13 martie, când pr. Nicolae Tănase a vorbit făgărășenilor despre schimbarea lăuntrică din timpul postului. Titlul conferinței a fost ‘Dacă postul nu ne schimbă, este pierdere de timp’.

Câteva sute de credincioși au umplut sala de la Cercul Militar din Făgăraș pentru a-l asculta pe Mitropolitul Ardealului și pentru a fi binecuvântați. Preoți din Făgăraș și împrejurimi au participat alături de credincioși la întâlnirea duhovnicească cu ierarhul lor, iar printre cei prezenți amintim pe starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopii de Făgăraș I și Făgăraș II, pr. Marcel Dobrea, respectiv pr. Ion Tărcuță, primarul municipiului Făgăraș, Sorin Mănduc, și reprezentantul Asociației pentru Isihasm, redactorul Alexandru Socaciu.

Curățirea trupului și a sufletului

Conferința susținută de IPS Mitropolit Laurențiu a fost o bogată expunere teologică și duhovnicească despre post și folosul acestuia pentru credincioși. Postirea de bucate a fost explicată de ierarh ca un act duhovnicesc, prin care trupul este curățit, iar sufletul capătă întâietate în viața noastră.

‘Toate darurile sunt făcute de Dumnezeu pentru hrana noastră și nu putem fi stăpâni peste ele, așa cum omul n-a putut fi nici în Rai stăpân peste un pom, pe care nu omul l-a făcut. Din aceste daruri, alegem pe cele care ne hrănesc mai mult într-o anumită perioadă și pe cele care ne hrănesc mai puțin în altă perioadă. Facem aceasta cu scopul ca trupul de care ne îngrijim mereu și îi dăm atât de multe să rămână într-o anumită perioadă, nu doar într-o zi sau două pe săptămână, pe plan secund și să iasă sufletul deasupra’, a explicat IPS Mitropolit Laurențiu.

Prezentarea IPS Laurențiu a fost presărată cu exemple vii, cu sfaturi duhovnicești din Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți și marii duhovnici și trăitori ai Ortodoxiei românești. Credincioșii prezenți au fost îndemnați să urmeze sfaturile acestor oameni plini de har și să facă din post un act al bucuriei duhovnicești.

‘Harul dumnezeiesc să ne îndrepte spre Biserică, unde trebuie să creștem în această ambianță duhovniceasă și să călătorim împreună cu Hristos prin toate sărbătorile Bisericii, bucurându-ne de întâlnirea cu El prin Sfânta Împărtășanie. Toată atenția noastră spirituală și întregul post n-ar avea nici un rost dacă n-am reușit să ne curățim sufletul în scaunul Spovedaniei și să ne împărtășim cu El’, a mai spus Înalt Preasfințitul Laurențiu. La final, ierarhul a răspuns întrebărilor venite din public și i-a binecuvântat pe credincioși și pe preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente