Conferință la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ a Universității din București a avut loc ieri, 27 septembrie, conferința ‘Educația religioasă în Grecia zilelor noastre’, susținută de Vasiliki Mitropoulou, profesor de pedagogie la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea ‘Aristotel’ din Salonic, Grecia. Aflată în aceste zile în vizită în România, profesoara Vasiliki Mitropoulou a explicat participanților care sunt caracteristicile învățământului religios grecesc și problemele pe care acesta le întâmpină în zilele noastre.

Conferința desfășurată ieri la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a venit ca urmare a unui proiect mai amplu desfășurat de Universitatea ‘Aristotel’ din Salonic, intitulat ‘Contribuția educației religioase într-o Europă a diversității’, care a avut loc în perioada 21-31 mai la Salonic și a adus laolaltă participanți din Austria, Germania, Grecia, Finlanda și România. Prof. Vasiliki Mitropoulou are o colaborare îndelungată cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, precum și cu alte numeroase instituții de învățământ superior din Europa și face parte din comisia națională de elaborare a materialelor didactice pentru disciplina religie din Grecia.

În această țară, unde aproape 95% din populație este ortodoxă, studiul religiei este obligatoriu pentru toți anii de studiu preuniversitar, de la clasa pregătitoare până la ultimul an de liceu. Cei care nu aparțin Bisericii Ortodoxe pot solicita conducerii școlii ca elevul să nu participe la ora de religie. Cu toate acestea, experiența majorității profesorilor de religie din Grecia relevă faptul că majoritatea copiilor imigranților sau ai celor de altă religie preferă să rămână la orele predate de profesorul de religie. ‘Mulți elevi care nu sunt ortodocși rămân la ore pentru că le plac profesorii de religie și lecțiile. Unul dintre colegii mei mi-a mărturisit că unii copii musulmani erau mai interesați de ora de religie decât ceilalți. Erau curioși, puneau întrebări și se străduiau să învețe cât mai multe’, a spus Vasiliki Mitropoulou.

Religia, parte importantă a identității naționale

Religia ortodoxă este considerată o parte foarte importantă a identității culturale a grecilor. Noile proiecte de curriculum dezvoltate de Ministerul Educației din Grecia subliniază importanța conservării identității naționale a elevului, punând un deosebit accent pe limbă, cultură, istorie și religie. Tocmai de aceea programele școlare prevăd câte două ore de religie pe săptămână pentru toți anii de studiu preuniversitar, excepție făcând doar primii doi ani școală primară, unde lecțiile de religie sunt integrate în alte cursuri care acoperă mai multe arii disciplinare, și ultimul an de liceu, unde există o singură oră de religie pe săptămână.

Lecțiile de religie sunt concepute în așa fel, încât să acopere și să facă legătura dintre cât mai multe arii disciplinare. În acest fel, prin ora de religie, elevii pot să își completeze sau să își fixeze cunoștințele obținute în cadrul orelor de istorie, geografie, greacă veche, filozofie și altele. Un proiect al Ministerului Educației chiar încurajează profesorii care predau discipline diferite să colaboreze și să facă împreună cu elevii proiecte de cercetare interdisciplinară. Totodată, toate unitățile de studiu sunt corelate cu exemple concrete din viața de zi cu zi, ca elevii să poată integra cunoștințele acumulate în experiențele lor personale.

‘Sperăm ca prin aceste întâlniri să putem împărtăși din experiența acumulată de noi și altora și să ne ajutăm reciproc în identificarea problemelor sistemului educațional din țările noastre. Colaborarea cu studenții români a fost întotdeauna fructuoasă și sper să avem mai multe astfel de ocazii de a ne întâlni și de a lucra împreună’, a declarat prof. Vasiliki Mitropoulou.

Comentarii Facebook


Știri recente