Conferință la Biserica Eroilor din Ploiești

Conferința dedicată „Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești” a avut loc marți, 29 iunie, la Biserica Eroilor Tineri din Ploiești. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii, informează ‘Ziarul Lumina’.

În deschiderea conferinței, părintele consilier Florin Șerbănescu a vorbit despre Autocefalie și Patriarhat, care sunt îngemănate în aniversările noastre, întrucât consfințirea Autocefaliei a avut loc în 1885, iar ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhat în 1925. „Autocefalia nu înseamnă ruperea de celelalte Biserici Ortodoxe surori, specificul Ortodoxiei fiind acela al unor Biserici autocefale care se cârmuiesc prin propriul sinod, dar care rămân consecvent în comuniune dogmatică și canonică cu celelalte Biserici Ortodoxe. Cel care ne ține uniți de 2000 de ani este Hristos, Piatra din capul unghiului”, a spus părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu.

Un moment deosebit a constat în rostirea Simbolului de credință de către cele peste 150 de persoane prezente la conferință, în frunte cu părintele paroh Mihai Marian Băzăvan.

„Biserica, cel mai frumos gând de iubire al lui Dumnezeu pentru om”

În continuare, părintele prodecan Daniel Benga a prezentat istoria Simbolului de credință. „Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Biserica este cel mai frumos gând de iubire al lui Dumnezeu pentru om. Dumnezeu ne-a dăruit acest gând de iubire ca să ne scape din păcat și din determinismul morții. Crezul nu a fost scris cu cerneală, ci cu sângele părinților Bisericii, cu sângele din ochii scoși când aceștia L-au mărturisit pe Hristos, cu sângele mâinilor și picioarelor tăiate pentru că L-au mărturisit pe Hristos. Tot ceea ce este scris cu cerneală trece, ceea ce este scris cu sânge rămâne. De aceea Crezul este cea mai importantă, cea mai profundă și cea mai universală mărturisire de credință care s-a formulat și care este rostită în fiecare biserică din orice colț al lumii, de 1700 de ani și până la sfârșitul veacurilor”, a precizat părintele profesor Benga.

20 de ani de la punerea pietrei de temelie

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Eroilor Tineri din Ploiești. „Biserica noastră este singura biserică construită și târnosită după Revoluție din Ploiești. Cu ocazia sărbătoririi celor 20 de ani, noi am luat inițiativa organizării mai multor evenimente, printre care și această conferință, care a fost o adevărată sărbătoare, pentru că cei doi părinți sunt abili mânuitori ai cuvântului. În șirul evenimentelor se înscriu și aducerea în pelerinaj a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, și acordarea unor medalii și diplome celor care au fost alături de noi de-a lungul acestor 20 de ani și care s-au implicat afectiv și financiar în acest proiect măreț”, a spus părintele Claudiu Băzăvan.

Comentarii Facebook


Știri recente